EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Момчилград:Модата на колелото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Момчилград:Модата на колелото

mail08:45 | 21.05.2013прегледи 729 коментарикоментари 0


Момчилград е третият български град – след София и Русе, който започва да мисли и да действа велосипедно, съобщи общината. На 21 и 22 май инициативата „Всички на колело“ (Bike `em all) ще достигне източнородопския град, за да покаже, че няма големи и малки градове във велосипедните амбиции.
Специално за „Всички на колело“ в Момчилград ще пристигне холандският посланик Карел ван Кестерен. На 21 май на колело - и придружен от кмета на града Акиф Акиф и представители на сдружение „Велоеволюция - той ще се запознае с велосипедната обстановка в Момчилград. Очаква се към велообиколката да се присъединят и много жители на града. Денят предвижда още велосъстезания за деца и младежи с награда велосипед, както и откриване на оранжева велостойка пред Община Момчилград.


На 22 май е предвидено ателието „Мисли велосипедно“, което ще бъде открито от кмета Акиф и посланик Ван Кестерен. Ателието е насочено към хора които взимат решения за развитието на града и инфраструктурата – кметът и заместниците мум общински съветници; полиция; архитекти и специалисти, които проектират инфраструктура. Очакват се участници както от Момчилград, така и от други градове в Област Кърджали. Работното ателие е разделено на две части - политики за развиване на велосипедния транспорт и проектиране на велосипедна инфраструктура.
Момчилград прояви велосипедна инициативност още миналата година, когато по идея на кмета общинските чиновници започнаха да използват велосипеди за предвижване на къси разстояния - най-вече за контрол и обход на строителните обекти в очертанията на града. Новият велоподход на работа в началото е посрещнат като странен, но по-късно чиновниците одобрили велосипедите. По-късно дори направили график, защото колелата са само три. След 21 май колелетата ще могат да бъдат паркирани на оранжева велостойка.
Велоателието и поставянето на велостойката са част от българско-холандска инициатива „Всички на колело“ (Bike `em all) за популяризирането на велосипедния транспорт в България. Инициативата започна през декември 2012. В рамките на инициативата бяха организирани велосипедни ателиета в София и Русе.
Инициативата „Всички на колела“ е финансирана от Холандското посолство в България. По нея работят Сдружение Велоеволюция и Taofes, консултантска компания по околна среда. Партньори са Университетът по архитектура, строителство и геодезия в София и Холандското велосипедно общество.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg