EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Модернизация на "Топлофикация София"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Модернизация на "Топлофикация София"

mail08:36 | 23.04.2021прегледи 559 коментарикоментари 0


Екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото, ръководен от водеща международна инженерингова компания, ще направи анализ на възможностите за оздравяване, модернизация и рекапитилизация на "Топлофикация - София". Столичният общински съвет прие одобреното от Агенция за търговия и развитие на САЩ безвъзмездно финансиране.

В рамките на проекта се предвижда да се проучат всички възможности за модернизация на топлопреносната мрежа. Проектът ще стартира с анализ и актуализация на изложените в доклада на Столичния общински съвет (от юли 2019 г.) препоръки за модернизация и за намаляване на емисиите. Ще бъдат изготвени конкретни предложения за етапите на реализация и предложения за финансиране, които да гарантират финансовата стабилност на дружеството.

Проучването ще бъде проведено в следващите месеци, като експертите от САЩ ще посетят съоръженията на "Топлофикация София". Те ще проучат техническото и финансовото състояние на дружеството, правната рамка и структурата на управление. Крайната цел е изработване на цялостен план с конкретни мерки за техническа модернизация и успоредно с това - за понижаване на емисиите на азотни оксиди, съгласно Директива 2012/27 на ЕС. Всички предвидени дейности ще поставят основата на модернизацията на столичното централно топлоснабдяване.

Изпълнението предвижда използването на най-добрите международни практики като еталон за текущата експлоатация и модернизация на топлоцентрали.

Същевременно "Топлофикация София" е поискала парното и топлата вода да поскъпнат с 15% от юли, а токът, произведен от нея по комбиниран начин - с 32%. Това става ясно от публикуваните на страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране заявления на топлофикациите. 

Исканото увеличение при останалите дружества е между 5% и 71% за топлоенергията. До края на миналия месец всички дружества трябваше да внесат в енергийния регулатор своите искания за промяна в цените на произвежданите от тях топлоенергия и ток. 

 

С писмо Столичната топлофикация тогава е поискала от Комисията отлагане с няколко дни, а поисканите от нея цени стават ясни сега, след публикуването им от регулатора и предвиждат 15-процентен скок на парното и топлата вода. 

Втората по големина топлофикация - Пловдивската, още в края на март обяви, че ще поиска да продава топлоенергията си с 23 на сто по-скъпо. 

За най-голям скок настояват топлофикациите във Велико Търново - със 71 на сто и в Перник - с 61 процента. От дружеството във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да е с 41 на сто, в Бургас - с една трета, а в Плевен - с 16 процента. Най-малко поскъпване са поискали Варненската топлофикация - със 7 на сто, и Сливенското дружество - 5 процента. 

 

При произвеждания по високотехнологичен начин ток исканията за поскъпване се движат между 17 и 40 процента. Тези заявления на топлофикациите енергийният регулатор ще разгледа през месец юни, но досегашната практика сочи, че дружествата искат доста по-високи цени от тези, които накрая Комисията за енергийно и водно регулиране постановява.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg