EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Моделът Викинг - тайни и детайли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Моделът Викинг - тайни и детайли

mail11:15 | 06.03.2013прегледи 7648 коментарикоментари 2


Ива Стойкова

26 млн. души е общо населението в Скандинавските страни - Швеция, Дания, Финландия, Норвегия. Въпреки малките си размери обаче, четирите държави показаха как тяхната версия на капитализъм сключи успешна сделка с днешния сложен свят. Размерът не е всичко:

Бизнесът в четирите страни е на световно ниво, а хората - доволни. Скандинавците държат първите места в класациите за почти всичко - от икономическа конкурентоспособност до социални въпроси и просперитет. Петролната Норвегия на пръв поглед има предимство пред останалите си съседи, но всъщност е четвърта в класация, изготвена специално от The Economist:

Каква е тайната на модела Викинг? EconomyNews.bg проследи в последователни публикации системите в тези страни. Общото между тях е съчетаването на прагматизъм, гъвкавост, иновации, дългосрочна стратегия за развитие и много работа. Ако трябва да се посочат слабости, вероятно това е проблемът с имигрантите, пред който скандинавците тепърва ще се изправят, за да се избегнат нови трагедии „Брейвик”.
Скандинавски капитализъм
Икономиката в Швеция се подчинява на правилата на социалния капитализъм – свободна търговия и равноправие. Държавата не се намесва, за да спасява затруднени шведски компании, дори да става дума за емблематични брандове. От друга страна, частни компании се борят наравно с държавните за обществени поръчки. На конкурентен принцип са и частните и държавните училища.
В Норвегия наблюдаваме успешен държавен капитализъм, много напомнящ на модела в Китай, но измислен доста по-рано. Още след Втората световна война норвежкото правителство започва да прилага комбинацията държавен контрол и конкуренция.
Финландия е бизнес инкубаторът на скандинавския регион. Иновациите и технологиите имат държавна подкрепа. Компаниите с потенциал за растеж получават съвети от опитни бизнесмени и бизнес ангели. Особено активни са студентите, които имат своя запазена територия в Хелзинки, където работи „сауна” за начинаещи предприемачи.
Дания е уникална със своя пазар на труда. Датските компании могат да уволняват служители с лекота, но същевременно правителството дава щедри обезщетения на уволнените и им помага да си намерят работа. Годишно в страната се закриват и откриват почти еднакъв брой работни места. Насърчава се трудовата мобилност. Социалната отговорност на държавата дава спокойствие на гражданите за тяхното бъдеще.
Високи данъци, качествено образование, сигурни пенсии
Швеция е добър пример колко гигантски могат да бъдат данъците. Системата принуждава авторът на „Пипи Дългото чорапче” Астрид Линдгрен да плати повече от 100% от приходите си във вид на данъци. Оказва се, че тази система не работи добре и последиците не закъсняват – Швеция се сгромолясва от четвърта на 14-та позиция по богатство в света. Данъците са намалени, корпоративният, например, е понижен от 26,3% до 22%.
В Дания също се облагат най-високите доходи. Процентът е сериозен, дори след намалението - от 62,3% на 55,4%. Всички работници в страната задължително заплащат и вноски за трудовия пазар в размер на 8%. Екзотика ще остане вече отмененият „мазен” данък върху храни, съдържащи наситени мазнини, чиято цел беше подобряване на общественото здраве.
Във Финландия се плащат най-разнообразни данъци. Данък върху доходите се дължи към държавата и към общината по индивидуален данъчен процент. Общинските данъци варират от 16.25 % до 21%, освен тях се плащат църковен данък 1-2%, пенсионно осигуряване 4.9%, здравна застраховка. Формира се общо облагаем данък между 26% и 30.5%.
Нивата на данъците в Норвегия са от 28% (данък върху дохода) до 7,8% (национален осигурителен доход). Страната обаче показа нещо много важно – как трябва отговорно да се мисли за бъдещето. През 1990 г. е създаден суверенен фонд, наречен Правителствен пенсионен фонд Global. Той е отговор на сътресенията, предизвикани от петролни кризи. Според някои оценки това е най-големият пенсионен фонд в света, макар че захранването му не е от пенсионни вноски, а от петролни печалби. Към март 2012 г. неговата обща стойност е 3.5 трлн. норвежки крони ($613 млрд.).
Характерно за всички стандинавски страни е увеличението на пенсионната възраст. То е продиктувано от ръста на средната продължителност на живота - следствие от добрите условия в четирите държави. Отличителна черта е и стремежът към качествено, високо образование и квалификация. Скандинавците по-добре от всеки знаят колко е важно да си конкурентен.
И така - формулата на скандинавския успех е...
Отговорът се крие в четири качества на бизнеса - иновации, дългосрочна перспектива в развитието на компаниите, консенсусен подход към управлението - плоски структури, демократични принципи, доверие и сътрудничество, високи технологии за по-добри резултати на човешкия труд. Бизнесът има свободата да се разгръща. Държавата е гарнатът, че всеки гражданин/поданик ще бъде защитен и осигурен.
И не на последно място е доверието в политическата система. Единствено Финландия е република, останалите – конституционни монархии. Но управлението във всички е прозрачно и достатъчно честно, за да спечели доверието на хората.

 Използваните графики и снимка са от сп. The Economist. Текстът се основава на специалния доклад на списанието Northern lights.


 
Коментари
 
ДЗК - 09-03-2013 г. 17:47:00

Цялата статия (включително снимката с рогата) е безобразно копирана от сп."Economist". Не е "авторски материал подготвен от екип на изданието". Засрамете се.

Кашчей - 08-02-2014 г. 09:09:40

И един малко по-различен поглед към 4-те държави, символ на просперитет: http://www.theguardian.com/world/2014/jan/27/scandinavian-miracle-brutal-truth-denmark-norway-sweden?CMP=fb_gu

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101