EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мобилни оператори подготвят удар срещу Apple и Nokia

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мобилни оператори подготвят удар срещу Apple и Nokia

mail12:52 | 15.02.2010прегледи 1001 коментарикоментари 0


Двайсет и четири мобилни оператора се обединиха в съюз с цел разработка на платформа от апликации за мобилни телефони, предаде AFP.
Създаването на съюза бе обявено днес в Барселона при откриването на шестия Световен конгрес за мобилни комуникации, който ще продължи до сряда.
От българска страна във Форума участва заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.
Сред партньорите в проекта са Orange на France Tеlеcom, China Mobile, Deutsche Telekom, японският оператор NTT Docomo, Telecom Italia, британският
Vodafone, американският Verizon Wireless и испанската компания Telefonica.
Основателите на платформата за апликации изтъкнаха, че техният продукт (игри, видео, услуги и др.) ще бъде достъпен за всички потребители на мобилни телефони, за разлика от апликациите на Apple и Nokia например, които могат да се ползват само от техни клиенти.
Двайсет и четирите оператора имат общо над 3 милиарда клиенти по света, се казва в комюнике, разпространено в Барселона. Проектът за апликационен бутик, наречен eStore, се подкрепя от световната асоциация на мобилните оператори GSMA, както и от три компании производителки - LG, Samsung и Sony Ericsson. Бутикът вече има 30 000 апликации, някои от които са платени, а други - безплатни.
Очаква се в конгреса да участват 1300 компании и 47 000  представители на сектора - колкото през 2009 година, но по-малко от 2008 година, преди началото на кризата, когато на форума се стекоха 55 000 посетители.
Салонът бе официално открит тази сутрин, но още снощи южнокорейският производител Samsung  и шведско-японският Sony Ericsson представиха пред медиите новите си гами смартфони.
Очаква  се през 2010 година пазарът на мобилни телефони да нарасне само с 9 процента, докато продажбите на смартфони ще скочат с цели 46 на сто, според проучване на одиторско-консултантската компания Garthner.
По-късно днес американският технологичен гигант Microsoft в присъствието на неговия президент Стив Балмър ще обяви новата версия на експлоатационната си система за смартфони Windows Mobile 7.
Следобед пред конгреса ще говори президентът на Google Ерик Шмид.
На пленарните заседание във формат кръгла маса ще бъде отделено специално внимание на ролята на мобилните технологии в ключови сектори като здравеопазване, финанси и  масови комуникации, отбелязва ИТАР-ТАСС.  
   


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg