EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МО иска сделка за изтребители

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МО иска сделка за изтребители

mail09:40 | 27.09.2011прегледи 1194 коментарикоментари 0


Един от най – скъпите модернизационни проекти на армията този за придобиване на нов боен самолет ще започне да се плаща от следващото правителство.  "Трябва да имате предвид, ако става въпрос за реално планиране и предвиждане на средствата по изпълнение на този инвестиционен проект това е по специална финансова схема, която ще бъде изготвена не по – рано от 2014г.", каза министърът на отбраната Аню Ангелов.
Военният министър, който дълго време се оплакваше от лошото наследство, което е получил от предишния кабинет, дефакто посочи, че проектът, който се изчислява на около 1 млрд. лева ще бъде финансов ангажимент на наследника му. Той обаче изтъкна, че никога не би говорил за лошо наследство, ако всички разходи, които са били планирани са били обосновани. "Онова, което ще оставим на следващото правителство като ангажимент ще бъде въпрос на инвестиционен проект, утвърден от НС", каза Ангелов, като припомни, че парламентът одобрява проектите от над 100 млн лв.
Той подчерта, че въпросът е в детайлното планиране на разходите за следващите период. По проекта продължава да се работи и се очаква до края на октомври да приключи анализът на ведомството за офертите, които бяха подадени от фирми и държави, а до края на годината да влезе в НС за одобрение или не. Ако депутатите отхвърлят проекта, той няма да се реализира, посочи министърът. От думите му стана ясно, че МО не си е поставило срокове, макар вече да сме поели ангажимент 2015 г. да имаме 8 изтребителя съвместими с тези на НАТО. Аню Ангелов пресметна и, че положението на страната ни ще се подобри и ще има пари за проекта в следващите години. Преди месец министър – председателят подчерта, че България ще купува нови изтребители за военновъздушните сили, когато това е крайно необходимо заради членството ни в НАТО и подчерта, че в момента приоритет са инвестициите в инфраструктура и повишаването на доходите.
"Колкото до сроковете за изпълнение на една, две или три магистрали или пък за повишаване на доходите на население и пенсиите, мисля, че има индикации, че това ще стане още през 2012 при възможност, а може би най – точно и най – сигурно може би през 2013г.", каза днес Ангелов. той все пак направи уговорката, че не се наема да коментира темата и това е въпрос на разчети на МФ и бъдещи бюджети на страната. Той изтъкна, че вероятно схема за финансови плащания ще започне не по- рано от 2014, като заключи, че "в такъв смисъл изказването на премиера е валидно за този период от време". "Има време и страната да укрепне, не трябва да губим надежда, че възможностите на страна през следващите години, по – скоро през следващия планов период ще се подобрят", подчерта военният министър.
Той е поискал повече пари в бюджета за следващата година, въпреки изказването на финансовия министър, че в бюджет 2012 средствата за сектор сигурност ще бъдат намалени, като допълнително пари ще получат образованието, науката и културата. Все още не са водени разговори със Симеон Дянков. Очаква се те да са в края на октомври, началото на ноември. Аню Ангелов явно не е притеснен от изказването на Дянков. Според него "става въпрос за изказване на министъра на финансите по отношение на относителното преимущество на едни сфери на обществения живот пред други сфери и това е съвсем нормално". Той лично смята, че в сферата на образованието, здравеопазването и културата са необходими повече пари. "Аз считам, че това може да се постигне без да се накърняват интересите на други сфери на обществения живот и мисля че към това се стреми и МФ ", посочи Ангелов като подчерта, че е въпрос на целесъобразност на много добър подробен, ефективен анализ какво е необходимо на една или друга сфера.
Военния министър е получил уверението на финансовия, че средногодишно за армията ще се отделят по 1,5% от БВП. Спорът между двете ведомства обаче е за 200 млн. лв. Едно от перата, за които армията настоява да бъдат дадени повече пари е текущата издръжка В момента военното министерство има незаети 1200 бройки, но конкурси за тях не се обявяват, защото плановете са да бъдат обявени от резервисти. Ангелов каза, че обещаните още на 1 септември бонуси, които ще се дават в края на годината ще бъдат един вид поощрения за военните. Той отново припомни, че от Афганистан контингентът ни ще се изтегля поетапно през следващите години. Планът ще стане ясен в края на годината, когато се очаква да го гласува правителството.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162