EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мнозина без здравни права заради грешки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мнозина без здравни права заради грешки

mail14:16 | 13.05.2010прегледи 2232 коментарикоментари 0


С 23 000 са се увеличили хората, които са без здравноосигурителни права през март, в сравнение с февруари 2010 г. Това показва справката на НАП, генерирана през април 2010 г. По-големият брой се дължи на некоректно подадени данни от работодателите за датите на прекратяване на около 280 000 трудови договори. От НАП са установили, че има несъответствия между датите на прекратяване на трудови договори, подадени от работодателите пред НАП, и реалната дата, на която служителят е напуснал фирмата. Така работникът се е водил на работа и с непрекъснати здравноосигурителни права, без да са му внасяни вноски за здраве.
В областта на здравното осигуряване тази година има много промени, които пряко засягат всеки българин. От 2010 г. здравноосигурителните права на гражданите, се прекъсват ако не са внесени повече от три вноски за период от 36 месеца назад, а не 12 месеца, както беше до 2009 г. Освен това повишаването на минималния осигурителен доход се отрази и върху размера на вноските за здравно осигуряване на лицата, които не са осигурени на друго основание (например, трайно безработните). От януари 2010 г. те внасят не по-малко от 16,80 лв. на месец за здраве, докато миналата година сумата е била 10,40 лв. на месец.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравни вноски чрез електронната услуга на НАП. Такава справка може да се получи и на телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.
С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях от 2000 г. до сега. За да изчислят задълженията си за здраве, клиентите на НАП трябва единствено да маркират месеците, в които са пропуснали да платят вноските си и как се осигуряват – като еднолични търговци, упражняващ свободна професия, земеделски или тютюнопроизводител и т. н.
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да намерят на интернет страницата на НАП, както и да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg