EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Млечните растителни продукти остават търсени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млечните растителни продукти остават търсени

mail11:12 | 24.09.2010прегледи 1488 коментарикоментари 0


С 20-30 % се е повишила цената на качественото сурово краве мляко през август и септември, спрямо предходните месеци на тази година, заяви пред агенция Фокус председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. В момента суровото мляко първа категория се предлага на европейски цени – от 55 до 70 ст. за литър.
Председателят на асоциацията каза, че въпреки мерките на НВМС за повишаване на качеството на продуктите, на пазара продължават да се търсят млечни стоки с растителни мазнини, защото покупателната способност на българите остава ниска. „Консуматорът не спира да ги купува, въпреки че е информиран. Доскоро еднозначно се хвърляше вината върху преработвателя, че едва ли не той е причината това нещо да го има на пазара и че иначе клиентите нямало да го купуват. Ето, сега потребителите са достатъчно информирани и въпреки това ги купуват”, коментира той.
На пазара все още няма кисело мляко, произведено по БДС, същото се отнася и за бялото саламурено сирене, според Зоров.
„Никой от колегите не съм виждал да е пуснал мляко по БДС”, каза той. В същото време са се увеличили произвежданите млечни продукти с по-добро качество, т.е. без растителни мазнини като палмово масло и с по-малко сухо мляко – до 20-30 %. Търсенето на млечни продукти с растителни мазнини обаче не намалява.
Според Зоров сухото мляко и растителната мазнина не трябва да се сравняват, тъй като е все едно да се съпоставя Трабант с Ролс Ройс. „Сухото мляко е произведено от качествено сурово краве мляко, а растителната мазнина няма нищо животинско в нея”, коментира още Зоров. На въпрос запазва ли се естествената масленост на млякото, когато то е сухо, той обясни: „Има два типа сухо мляко – едното е обезмаслено, тъй като животинската мазнина е отнета и после може да се добавя, а другото е пълномаслено, в което животинската мазнина остава”, обясни Зоров. Към сухото обезмаслено мляко може да се добави сметана, която е естествената съставка на млякото.
Зоров посочи, че има преработватели, които злоупотребяват като влагат по-големи количества сухо мляко и над заложеното количество от НВСМ. Тогава се налага да се направи допълнително омасляване, което няма как да е нормално.
Българското мляко първа категория, отговарящо на европейските изисквания, продължава да не достига. Затова през последната една година дефицитът се покрива от Унгария. От друга страна обаче на пазара в момента се реализират като количества по-малко млечни продукти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg