EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Млечните продукти без немлечни мазнини и протеини

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млечните продукти без немлечни мазнини и протеини

mail17:00 | 09.05.2012прегледи 546 коментарикоментари 0


Правителството прие нова Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В документа са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им, съобщиха от правителствената информационна служба. Наредбата регламентира разрешените съставки при производството на млечни продукти. Забранява се добавянето в млечни продукти на мазнини и протеини с немлечен произход. Наредбата въвежда и дефинира понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко” и специфичните изисквания при етикетирането на тези продукти.
С приемането на документа ще се въведат унифицирани критерии по отношение производството на млечни продукти с цел защита интересите на българските производители на сурово мляко и млечни продукти. Наредбата ще гарантира, че информацията за храните няма да въвежда в заблуда потребителите.
До 10 хиляди лева може да достигне глобата за производители, ако предлагат на пазара млечни продукти, в които са използвани заместители. Това предвижда Наредбата, информира БНР.
Продукти, в които са използвани заместители, няма да носят наименование "млечен продукт". Още миналата седмица земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че глобите ще са три пъти по-високи от досегашните: „В момента санкциите са от 1000 до 3000 лева, така че предлагаме да скочи тройно. Може да достигне до 10 хиляди лева и, разбира се, затваряне на това предприятие. Знам, че подобна наредба ще доведе до леко сътресение в млекопреработвателния бранш”, каза министърът. Той смята, че след приемането на новата наредба потребителят ще е по-добре информиран какво си купува: „След като в този продукт има растителна мазнина, той няма да може да носи наименованието "млечен продукт" и най-важното, нека хората да знаят, че евтиното ни излиза скъпо след това, плащайки за лекарства. Искаме да дадем възможност за правилния и информиран избор на потребителя”, посочи министър Найденов.
Приемането на Наредба за специфичните изисквания на млечните продукти сега, решава дали ще имаме говедовъдство или не, ще консумираме ли български сирена и кашкавал или не. Това се посочва в становище на Националния съюз на говедовъдите в България, Националния съюз на млеко- и месопроизводителите – гр. Стара Загора, сдружение „Тракия милк” Пловдив, Съюза на животновъдите в България, Животновъдно сдружение „Стария Балкан” – Карлово и СНЦ ОРАПОБ – Калофер, Асоциация на Биволовъдите в България, Национална асоциация на животновъдите, Национална овцевъдна организация, Асоциация на животновъдите Странджа, обединяващи 80% от фермерите говедовъди, и произвеждащи 90 % от млякото на България. Организациите подкрепят и застават зад министър-председателя за приемане на Наредбата, виждайки в нейното изпълнение първата стъпка за излизане от кризата, в която се намира в момента говедовъдството.
"Гражданите да бъдат спокойни, че няма да бъдат „залети с мляко”, защото националната млечна квота се изпълнява едва на 70 %, броят на млечните крави намалява, и на фермите – също. Колкото до това, че ни плашат, че мандрите няма да ни изкупуват млякото, то и сега те не го купуват", се казва в становището. Говедовъдите, които са близо 150 000, а със своите семейства много повече, могат да излязат на протести, но се надяват, че правителството ще прояви разум и ще сложи ред и правила в млечния сектор, по които да работят и говедовъди и млекопреработватели.
 


Тагове: мляко, продукти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg