EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

Млади архитекти: Да възстановим резиденция "Банкя"!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Млади архитекти: Да възстановим резиденция "Банкя"!

mail17:10 | 22.05.2024прегледи 509 коментарикоментари 0


Екип от млади архитекти се заемат с инициативата за възстановяването на бившата резиденция на соцлидера Тодор Живков в Банкя. Към момента имотът е изоставен, потънал в мръсотия и е в руини. 

"Важна точка в мисленето ни е да се даде възможност резиденцията да се ползва от повече хора. Да стане поле на различни хора с различни интереси. Минералната вода и чистият въздух са голям фактор като място за отдих. Искаме да запазим оригиналната концепция на сградата, като вкараме нови програми и да се привлекат хора от различни таргетови групи", споделиха в интервю пред БНР архитектите Михаил Сугарев и Михаил Владимир Райновски. 

Архитектурният колектив "Афтерпаст" е обявил конкурс за архитектурни идеи за реставрация на резиденцията. Имотът, обитаван от Тодор Живков, е собственост на областната администрация на София град и Министерство на културата.

"Имам дипломна работа с фокус върху Банкя и резиденцията, планирана като държавен правителствен балнеосанаториум и ползвана от държавния глава Тодор Живков. То е място за пребиваване, но е планирано с корпус за рехабилитация, басейн, кино - за номенклатурата през 70 години, от арх. Павел Николов", сподели арх. Сугарев.

"Арх. Павел Николов - внук ми е кум и съм кръстник на неговото дете, и ме привлече като експерт, като човек, който се занимава с проектиране, със строителство и опит в градските намеси. Така попаднах в тази инициатива", разказа арх. Райновски. 

В обявения конкурс за архитектурни идеи е имало по-малко от 20 кандидати. Осемте най-добри кандидати са разделени на два отбора от по 4. Те ще работят по темата "Как си представят бъдещето" на бившата резиденция на Тодор Живков в Банкя. 

"Това е дисонантна архитектура, дисонантно наследство - предизвикващи противоречиви чувства, което трябва да бъде осъзнато и да му се даде шанс за бъдеще, вместо да тъне в руини, това е нашата инициатива", обясни арх. Сугарев.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg