EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мицубиши ще строи втора АЕЦ в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мицубиши ще строи втора АЕЦ в Турция

mail09:15 | 08.05.2013прегледи 751 коментарикоментари 0


Френската група Арева и японската Мицубиши Хеви Индъстрис /МХЕ/ ще строят втората атомна електроцентрала в Турция, съобщи японският всекидневник "Никей", позовавайки се на интервю с турския премиер, предаде агенция Франс прес. Японският икономически вестник посочва, че е взел интервю от премиера Реджеп Тайип Ердоган, който заявил, че неговото  правителство ще сключи споразумение с японското правителство. Според преразказаното изявление на Ердоган турските власти ще решат да се доверят на японското ноу-хау от гледна точка на устойчивостта на земетресения и на технологията на френската Арева.
Стойността на договора е 2000 милиарда йени /15,6 милиарда евро/. Ердоган каза, че Турция иска да увеличи дела на електричеството, произведено от атомни централи, до 15% до 2030 г. Консорциумът Арева/МХИ бе в конкуренция с китайската фирма Чайна Гуангдонг Нюклиър Пауър Холдинг за договора за изграждане на втората АЕЦ в района на Синоп на брега на Черно море в Северна Турция.
 Мицубиши Хеви Индъстрис и Арева предлагат разработения съвместно от тях реактор Атмеа-1 с мощност от 1100 мегавата. Работата по изграждането на централата ще започне през 2017 г.
за пускане в действие на първата част, планирано за 2023 г. Турция обяви намерението си да започне изграждане на три АЕЦ до пет години, за да намали зависимостта на икономиката си от силното нарастване на внос на енергия от чужбина, специално от Русия и Иран.
Първата турска АЕЦ ще бъде построена от Русия недалеч от средиземноморския град Мерсин, в Аккую. Началото на строителните работи ще бъде в средата на 2015 г., а централата вероятно ще започне производство на електричество през 2019 г.

 

 


Тагове: АЕЦ, Турция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg