EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Митове за застраховка „Живот”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Митове за застраховка „Живот”

mail06:30 | 05.04.2013прегледи 795 коментарикоментари 0


В сравнение с Европа пазарът на животозастраховането у нас има огромен потенциал за развитие както по отношение на броя на сключените полици „Живот” в защита на живота и здравето на българите и техните близки, така и по отношение на средната сума, която хората у нас отделят за тази застраховка. Това стана ясно от факти, изнесени от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ).
Същевременно, от представените данни стана ясно, че застраховката „Живот” всъщност носи множество ползи. Тя е гъвкав и достъпен начин всеки да си гарантира финансова подкрепа не само в ситуации, когато са застрашени здравето и трудоспособността или способността да се обезпечава стандарта на живот. Една спестовна застраховка „Живот” може да се окаже добър начин не само да се получат данъчни облекчения, но преди всичко да се спестят средства за годините след пенсиониране, когато основният доход се формира от пенсия.
От асоциацията анализираха и някои от най-популярните схващания, които се свързват със застраховките „Живот”.
Едно от тях е, че животозастрахователните дружества не плащат обезщетения.
Само през последната година компаниите са изплатили обезщетения на стойност близо 106 милиона лева, а за периода 2003 – 09.2012 година у нас са изплатили 736 380 786 лв. обезщетения по полици “Живот”.
Друго мит е недостъпната цена на премията.
Усреднен пример с необвързваща и негарантирана допълнителна доходност сочи, че ако на новородено дете бъде сключена детска застраховка и близките му внасят по 50 лева месечно, при навършване на 21-годишна възраст то ще разполага с минимум 12 500 лв. Ако човек продължи да внася по 50 лв. месечно, до 65-годишна възраст той ще е натрупал над 138 хиляди лева.

При застраховка „Живот на кредитополучател”, покриваща рисковете „загуба на живот“ и „трайна загуба на работоспособност“, при размер на кредита 10 000 лв. премията, платима на Застрахователя, е около 40 лв. годишно, а при кредит от €15 000 премията, платима на Застрахователя, е около €5,5 месечно или 10,75 лв.
Друго схващане сред клиентите е, че „на мен това не може да се случи”. Статистиката у нас обаче сочи, че нараства процента на пострадалите при пътни инциденти. Не са малко и случаите на потърпевши от трудови злополуки или сериозни заболявания. В най-трудните моменти от живота – при злополука, заболяване, необходимост от обезпечаване на близките, полицата „Живот” осигурява необходимите средства.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045