EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мита: Сърбия дава срок на Косово до 1 юли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мита: Сърбия дава срок на Косово до 1 юли

mail12:11 | 30.05.2019прегледи 1065 коментарикоментари 0


Ако Косово не отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски и босненски стоки до срещата на върха на страните от Западните Балкани на 1 юли в Париж, Белград и Сараево ще разгледат различни модели на контрамерки, съобщиха сръбският вицепремиер Расим Ляич и заместник-председателят на босненския Съвет на министрите Мирко Шарович, цитирани от в. "Политика".

Ляич и Шарович се срещнаха в Сараево, за да обсъдят "дискриминационните мита" и евентуалните съвместни мерки, които Сърбия и Босна и Херцеговина би трябвало да предприемат срещу тях.

Ляич, който е и министър на търговията, туризма и телекомуникациите, изтъкна, че от 21 ноември, когато бяха въведени митата, до 21 май износът на сръбски стоки за Косово е намалял с 80 процента в сравнение със същия период преди година, или със 189,5 милиона евро.

Това на практика се равнява на загуба от 1 милион евро дневно.

Износът на босненски стоки за Косово през последните 6 месеца е намалял с 97 процента в сравнение с предходната година, или с 27 милиона евро, каза Шарович, който е и министър на външната търговия и икономическите отношения на Босна и Херцеговина. Той посочи, че през първите 4 месеца на годината в Косово са изнесени стоки само за 500 000 евро.

Двамата министри посочиха, че и гражданите на Косово търпят загуби заради високите мита, тъй като цените на дребно са се увеличили с 5,3 процента, а външнотърговският дефицит е нараснал с 5,4 процента.

Освен това заради митата са прекратени множество регионални инициативи, което нанася политически щети на процеса за нормализация на отношенията в региона.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg