EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мис тайни агентки... на ОЛАФ, Кремъл

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мис тайни агентки... на ОЛАФ, Кремъл

mail18:00 | 01.12.2010прегледи 1909 коментарикоментари 0


След Русия и в България една млада жена скандално привлече общественото внимание с уменията си в работа под прикритие. И докато тайният руски агент Анна Чапман събираше труднодостъпна информация за родната си държава в чужбина, то Калина Илиева прие ролята на сътрудник на ОЛАФ при разследването на злоупотреби на български земеделци с еврофондове. От публикация на в. 24 часа например става ясно, че бившата директорка на ДФ „Земеделие” е изпратила над 400 мейла със сигнали към ОЛАФ, в които е докладвала за десетки фермери, че има съмнения за нарушения. В същото време се оплаквала и от висши държавни представители, че й оказват натиск. Сигналите дори провокирали срещи в Брюксел с ОЛАФ за изясняване на част от подадената информация. В резултат стотици проекти са били блокирани, а българската държана служба за национална сигурност подведена. Същевременно, по време на управленския си мандат Калина разпоредила плащане на 4,6 млн. лв. субсидия от националния бюджет на проект от САПАРД за тържище за плодове и зеленчуци в Кърджали, без съгласието на управителния съвет на фондa, отбелязва изданието.

Доверието на Европейската служба за борба с евроизмамите - ОЛАФ, Илиева успява да спечели докато работи като младши експерт в ДФ „Земеделие”, където постъпва през 2007 г., печелейки конкурс сред 840 кандидата. От юли 2008 г. тя участва в екипа, който разработва т. нар. екшън план за размразяване на спрените пари по САПАРД. Наказателната мярка бе наложена на страната ни след проверки на ОЛАФ на големите проекти по програмата и разкрития за закупуване на стара техника, която е представена като нова, от фирми и лица, свързани с Марио Николов. За заслугите си в борбата със злоупотребите по САПАРД Илиева получава и благодарствени писма от починалия преди 10 месеца първи шеф и основател на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер.
Когато ГЕРБ идва на власт през юли 2009 г., на среща с ръководството на ОЛАФ в Брюксел с покойния бивш шеф Брюнер е било заявено в прав текст, че те разчитат начело на фонда да бъде човек, на когото имат доверие, и такава била Калина Илиева, въпреки че земеделският министър Мирослав Найденов дори не я познавал.

Докато управлява Държавния фонд „Земеделие” Калина Илиева, са одобрени стотици милиони лева по европроекти за развитие на селските райони и САПАРД. Средства, чието разплащане сега може да бъде оспорено в съда, ако бъде доказано, че управляващата фонда не е имала необходимия за ръководната длъжност образователен ценз. Прокуратурите на България и Германия вече работят по случая с фалшивата диплома на бившата шефка на земеделския фонд, а министър - председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов признаха, че са били успешно заблудени.„Всички са разочаровани, защото ни е заблудила", заяви днес в сутрешния блок на Нова телевизия премиерът. "Калина беше в този фонд, ОЛАФ имаше добро отношение към нея, беше един от най-добрите експерти и затова я назначихме”, аргументира се Бойко Борисов. „Аз съм сърдит и обиден от нея, защото тя ни лъжеше, че е болна. А няма нищо по-хубаво от майчинството и бременността на една майка".
„Притеснявам се от отзвука на фалшивата диплома на Калина Илиева в Европа”, заяви на свой ред земеделският министър Мирослав Найденов преди редовното заседание на кабинета днес. „ Това е изключително неприятна ситуация и срамно петно за българската администрация въобще”, коментира той. Според него не може ЕК да не отчете този факт и може би вече ще гледат с малко по-друго око на България. "Тя ни лъжеше - мен, премиера Бойко Борисов, министъра по европейските фондове. До последния ден преди да роди, тя ни лъжеше, че е с тежко гинекологично заболяване. Когато разбрах, ден преди да роди от радиото, не ми беше много приятно. Ние трябваше форсмажорно да търсим решение. На това казахме: "Така е преценила. Това е много личен въпрос. Изглежда тя не ни е лъгала само за бременността.” Калина Илиева е лъгала и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, въпреки че е била част от специален екип от експерти на службата, прокурори, служители на ДАНС и други, подчерта още министър Найденов.


А младата руска шпионка Анна Чапман получи висша държавна награда от президента на страната Дмитрий Медведев, снима се на корицата на популярното списание за мъже Maxim и влезе в класацията на най-красивите рускини. Какво предстои за Калина, времето ще покаже.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163