EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Минута мобилен разговор – под 10 ст.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минута мобилен разговор – под 10 ст.

mail17:30 | 25.05.2010прегледи 2022 коментарикоментари 0


Българите говорят по мобилните си телефони на двойно по-ниски цени, в сравнение със средноевропейските, показва нов доклад на ЕК за напредъка на единния европейски пазар на електронни съобщения, съобщи пресцентърът на "Мобилтел".
Според доклада средната цена на дребно на минута разговор в страната е под 10 стотинки или пет евроцента /отбелязва се понижение от 2 стотинки спрямо данните в 14-я доклад на ЕК/, докато стойността за Европа e 13 евроцента. По-ниски цени за мобилни разговори има единствено в Кипър - четири евроцента, и в Латвия - между четири и пет евроцента. Намалението на цените в България е в резултат от високото ниво на конкуренцията на българския мобилен пазар, постоянното преразпределение на пазарните дялове между трите мобилни оператора в страната и все по-атрактивните оферти, които се предлагат на крайния български потребител. 
Актуалното състояние на цените между операторите /на едро/ в България е свързано с още по-сериозно намаление от 67,5 на сто за периода 2008-2010 г. при средногодишен темп на понижение между 12-13 на сто за останалите държави на ЕС, като към юли 2010 г. те ще паднат под средноевропейските ценови равнища, пише в съобщението.
Средната цена за терминиране в мобилни мрежи съгласно 15-ия доклад е 6,71 евроцента. В края на периода на предвиденото намаление на цените на едро в България цената за терминиране в мобилни мрежи е фиксирана на 6,1 евроцента.
В 15-ия доклад потвърждение намират и очакваните критики от страна на ЕК към превърналата се в хронична липса на конкуренция на пазара на фиксирани телефонни услуги. Виваком продължава да има господстващо положение и пазарен дял от около 95 процента  при средноевропейско равнище от приблизително 60 на сто за традиционните предприятия, пишат от "Мобилтел".
В условията на финансова криза, телеком-секторът е сред основните двигатели на европейските икономики със значителния си дял от БВП. Годишните вложения, направени от компаниите в българския телекомуникационен сектор, са около 1,2 на сто от БВП  при 0,5 на сто средна стойност за ЕС. Според данните в 15-ия доклад на ЕК обаче ситуацията в България отново е  значително по-различна отколкото в останалите европейски страни, където по-големият дял от общата стойност на инвестициите се пада на фиксираните оператори, стойностите в България са разменени: 58 на сто от инвестициите в сектора са дело на мобилните оператори.
 Освен на пазара на гласова телефония, липсва конкуренция на пазара на DSL /тип интернет-достъп/, където пазарният дял на "Виваком" дори се е повишил, достигайки до 99,9 на сто, посочват от телекома. ЕК сигнализира, че тези данни изискват незабавно
приемане от страна на КРС на анализ на пазарите на широколентов достъп. Тези анализи бяха забавени от КРС за период от вече около две години, припомнят от "Мобилтел".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg