EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Минно-добивната индустрия в криза + България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минно-добивната индустрия в криза + България

mail14:10 | 22.02.2016прегледи 1639 коментарикоментари 0


Минни и енергийни компании продължават да търпят поражения от рязкото падане на цените на суровините, предизвикано от свръх-предлагането и бавния растеж на Китай.

zoom_sss

BHP Billiton, Rio Tinto, Anglo American и Vale са сред дузината минни и енергийни компании, които Moody's постави под наблюдение за понижен кредитен рейтинг в петък. За един ден пазарните стойности на компаниите намаляват с милиарди:

zoom_sss

Кредитната агенция ще преразгледа кредитните рейтинги на 12 компании от Европа, Средния Изток и Африка (ЕМЕА) и 11 фирми от САЩ, за да „калибрира отново рейтингите в минното портфолио и да регулира основната промяна в кредитните условия на глобалния минен сектор.“

Три от енергийните топ групи в енергетиката - Royal Dutch Shell, Total и Statoil – са също сред компаниите с риск от понижаване вследствие от колапса на цените на петрола, който се засили през изминалата седмица и донесе загуби от близо до 30% в началото на 2016 г.

В Канада Moody’s постави под наблюдение 12 минни компании, докато броят на фирмите с риск от понижаване в Австралия бяха едва четири -  Metals, Newcrest Mining, South32 и Alcoa.

В световен мащаб, сред засегнатите компании са Newmont Mining, AngloGold Ashanti и Gold Fields. Кредитният рейтинг на Glencore последния месец се понижи с една степен над junk статуса на Moody's (под определено фиксирано ниво), което показа като слабо пазарните условия за минната промишленост през следващите две години.

Moody’s очаква да приключи преразглеждането на повечето рейтинги на енергийни и минни компании до края на първото тримесечие.

Коментари

 „Слабостта на цените на медта и златото се очаква да продължи по всяка вероятност поне още три години. Може да се очаква цена на медта от USD 3968 на тон“. Фонд за метали и мини Orion Resources, който управлява активи за около 2 млрл щ.д

„Много от мините в Африканския меден пояс ще трябва да затворят при тези нива на цените“. Пол Гейт, Bernstein Research

Мерките

Снижаване на разходите - Antofagasta Minerals (Чили, мед) съкращава разходите си с $380 млн. между 2015 и 2016 г., за да омекоти ефекта на резкия спад в цените на металите. Тя намалява работните места с около 7%.

Намаляване или спиране на дивидентите - Anglo-American не изплати дивидент за пръв път от Втората световна война

Снижаване на продукцията до затваряне на мини - Katanga (Африка, мед) е спряно временно от септември 2015 г. Собственикът й Glencore реагира на ниските цени - и последният тон руда вече е извозен. 1220 от около 5000 работници са освободени, приемайки компенсациите, а поне 3600 от 4500 наети по договор са уволнени. Glencore PLC, Freepon McMoRan, KGHM (Полша) и Anglo American обявиха планове за спиране на мини за производство на мед. Повечето от пълните затваряния на мини се случват при малки фирми с големи производствени разходи: мината Aranzazu (Мексико) на Aura Minerals, мината Troy (САЩ) на Revett Mining и мината Lockerby на First Nickel (Канада).

Продажба на активи - Glencore започва продажба на милиардни активи в Чили и Австралия.

Съкращаване на работни места - 55% от минните компании са направили съкращения на персонал през 2015 г. / още 40% се очакват да направят това през 2016 г. Фирмите с намален брой служители са обект на недоволство от тяхна страна, преумора и нисък дух и според агенцията - са под напрежение и стрес повече от всякога.

Какво се прави в България?

Преоценяване на инвестиции - Те или се отлагат, или се преструктурират и изпълняват на части. Всички дружества задължително правят преглед на разходите във всички звена и направления и ги оптимизират.

Добър диалог със синдикатите - Търсят се общи взаимно приемливи решения за запазване на работните места и за продължаване работа на обичайното за бранша високо ниво.

Социални инвестиции - Приоритизиране на външните социални проекти и съгласуване с общини и местни организации на проектите от общите им планове. Целта е да се постигне устойчивост в отношенията и значими за местната общност проекти да продължават да се изпълняват и подкрепят.

Няма продажба на активи.

Разходи за персонал - Приоритет е устойчиво осигуряване на работни места и добри нива на заплащане на труда.

Докато в световен план се планира съкращаване на работни места, българските добивни компании търсят общи взаимно приемливи решения за запазване на работните места.

 

Източник: Българска минно-геоложка камара


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4278