EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Министър Трайков на лов за опасни стоки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър Трайков на лов за опасни стоки

mail15:40 | 13.12.2010прегледи 905 коментарикоментари 0


Светещ гирлянд, дрешки и играчки, които не отговарят на стандартите, бяха показани пред журналисти като опасни стоки от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
Министърът направи инспекция на два търговски центъра - Мол Сердика и "Илиянци", придружен от председателя на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров и председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Ангел Ангелов. Проверката е част от инициативата "Коледата безопасна".
В стокова борса "Илиянци" министър Трайков посети три обекта, в които инспектори на двете контролни институции са открили нарушения. Опасен за здравето светещ гирлянд бе открит в магазин за електроуреди. Той при внос се декларира като гирлянд и не се прави контрол от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, а всъщност става въпрос за уред, който работи с ток, каза Трайчо Трайков. Инспектор Галя Бояджиева от държавната агенция поясни, че уредът е опасен, защото не
отговаря на европейските стандарти за отстояние на първата светеща лампичка от щепсела на гирлянда.
Изискването е това разстояние да е поне 1,5 метра, а при открития при проверката продукт е много по-малко, липсва и предпазен пръстен, така че целостта на гирлянда би могла лесно да бъде нарушена и да се открият части, по които тече ток, обясни Бояджиева. Никъде на опаковката на продукта няма изписан вносител, такъв все още не е известен. Ще бъдат изискани всички митнически и счетоводни документи, за да се стигне до него, каза още инспектор Бояджиева. Тя призова потребителите да не купуват продукти, върху които не е обозначена фирма-вносител, нито стандарти, по които е изработен продуктът. В открития продукт липсва и инструкция за употреба. Отговорността е на вносителя, стоката ще бъде иззета, но търговският обект няма да бъде санкциониран, обясни Бояджиева.
В другите два магазина опасните стоки се оказаха детско автомобилче с връв, която не отговаря на изискванията за дължина, както и детски анурак с връзки в качулката.
Стандартите не позволяват връзки в качулките на дрехи за деца до 7 години, обясни инспектор от КЗП. В детската кола пък са открити и дребни части, които могат да бъдат погълнати от детето. Санкцията за разпространение на опасни за здравето стоки е между 5 000 и 10 000 лв., отговорността е както на вносителя, така и на дистрибутора, посочиха от КЗП. Стоките ще бъдат иззети.
Цената на стоката не е определящ фактор за това дали продуктът е опасен или безопасен, заявиха от КЗП. Инспектор от комисията показа артикул - блуза, на магазина за детски стоки "Фокс" в Мол Сердика, която също не отговаря на изискванията.
КЗП и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършват постоянни проверки, но сега покрай Коледа се проверяват основно потребителски стоки, коментира Трайков. Като цяло пазарът е снабден с качествени стоки, смята Трайков. Когато има открити нарушения, трябва да се вземат мерки и да се стигне по веригата до вносител, дистрибутор и производител, за да му бъде сигнализирано да не произвежда и внася подобни стоки в Българя, посочи министърът. Според Трайков именно повечето проверки и доказването пред хората, че в магазините има качествени стоки, е начинът да се вдигне вътрешното потребление.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163