EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Министър и пазаруващи проверяват млека и колбаси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Министър и пазаруващи проверяват млека и колбаси

mail17:49 | 22.06.2010прегледи 1159 коментарикоментари 0


Нова проверка на млечните продукти в магазин от голяма търговска верига в София направи земеделският министър д-р Мирослав Найденов днес. Той провери спазва ли се изискването продуктите с растителни мазнини да не се обозначават като млечни продукти, което влезе в сила от 18 юни.
При проверката не бяха открити стоки със заблуждаващи етикети. Министър Найденов взе за проби в лаборатория избрани от журналисти млека, сирена, кашкавал и други продукти, върху етикетите на които беше записано, че са направени само от мляко и в тях няма растителни мазнини.
Ако при проверката бъдат установени растителни мазнини или други вещества в млечните продукти, първата санкция е от 1000 до 3000 лв, припомни министърът. Най-строгата санкция при откриване на нарушение е прекратяване дейността на обекта до изпълнение на предписанието. Според новите изисквания продукти, в които са вложени растителни съставки не могат да се наричат млечни. Въведена е и норма за съдържание на сухо мляко от 20% за киселите млека, 30% - за саламурените сирена и 25% за кашкавалите.
По настояване на хора, пазаруващи в магазина, министърът взе за проверка и пилешко месо и кренвирши, които са на промоционална цена малко над 1,70 лв. за 500 грама. До края на юли ще бъде издадена подобна заповед за етикетирането на месните продукти. Отново ще има 1 месец гратисен период, в който продуктите да бъдат приведени в съответствие като така до края на лятото ще има яснота какво ядат хората и по отношение на месните продукти, посочи Найденов.   


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg