EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Минидиск складира 300 терабайта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Минидиск складира 300 терабайта

mail13:38 | 24.02.2016прегледи 1689 коментарикоментари 0


Масивите от дигитална информация стават все по-големи и учени по целия свят разработват технологии за складиране на данни, пише Tech Times. Едно от възможните решения е базирана на ДНК памет, в която информацията може да се запази дълго време. Изследователи във Великобритания са създали мини диск, който е в състояние да складира до 300 терабайта в продължение на милиарди години без опасност от повреда на дигиталното съдържание.

Инженери от Изследователския център по оптоелектроника в Саутхамптънския университет са изобретили революционен метод за записване и възпроизвеждане на петизмерни данни върху диск от стъкло с наноструктура чрез фемтосекундни лазери. Новата технология е наречена “Кристал с памет на Супермен” заради приликата с “мемори кристалите”, с които филмовият герой Супермен влиза в Крепостта на самотата.

Свойствата на стъкления диск позволяват складиране на до 360 терабайта дигитални данни. Устройството издържа на екстремно високи температури - до 1000 градуса по Целзий. При температури от стайна до 190 градуса по Целзий дискът и информацията в него могат да останат невредими 13.8 милиарда години.

Учените смятат, че новата технология предоставя сигурна и стабилна форма на памет, която би могла да служи за съхранение на огромни обеми от информация в институции като библиотеки, музеи и архиви.

Информацията се записва на диска със свръхбърз лазер, който произвежда интензивни, но съвсем кратки импулси. Дигиталният файл се кодира чрез множество пластове от подредени в наноструктури точки с размер пет микрометъра или една милионна от метъра. Наноструктурите пречупват светлината, преминаваща през диска. Инженерите от Саутхамптън ще представят технологията на предстоящата конференция на Международното общество за оптично инженерство, която ще се проведе в американския щат Калифорния./Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg