EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мигранти: пари за Нигер, Австрия, Орбан

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мигранти: пари за Нигер, Австрия, Орбан

mail16:37 | 20.12.2016прегледи 1207 коментарикоментари 0


На последната за годината среща на премиерите на ЕС в Брюксел  ЕС е предложил на Нигер 610 млн. евро, за да ограничи миграцията от Африка през Средиземно море към Европа, предава Voice of America.  Около 1,4 млн. бежанци пристигнаха тази и миналата година в Европа и ЕС иска да намали неконтролирания приток на мигранти. Блокът вече предложи подобни споразумения на Сенегал, Етиопия, Нигерия и Мали, както и на Афганистан, Йордания, Ливан и Турция. Освен това европейските лидери постигнаха съгласие да се опитат да установят такова сътрудничество с повече африкански държави.

***********

Министърът на външните работи на Австрия Себастиан Курц подкрепи призивите за обратен завой в бежанската политика на Европейския съюз, пише германският вестник Die Welt. "Трябва да спрем хората, опитващи се незаконно да дойдат при нас на границата и да не се грижим за тях, като ги връщаме обратно в родните им страни", подчерта първият дипломат на Виена. Ако последното не е възможно, те трябва да бъдат настанявани в приемни центрове извън Европа, които все пак са управлявани и финансирани от Брюксел.
С цел да се регулира броя на новопристигналите хора, Курц предлага програма за временно презаселване, която предвижда в европейските държави временно да бъдат допускани "най-слабите от слабите". Така ще бъде правено разграничение между хора, които спешно се нуждаят от помощ, и такива, чиято цел е само по-добър живот.
Идеята от Австрия не е нова. Австралия е пионер политиката към бежанците, основана на пълна възбрана. Страната избутва назад лодките с търсещите убежище, изпращайки хората на остров Науру, отдалечен от страната на около три хиляди километра. Там те са държани като в затвори, а правозащитниците непрекъснато алармират за високи нива на насилие,самонараняване и злоупотреби, включително и сексуални.

**************

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан разби оркестрираното единство на Брюксел, заявявайки, че страната му няма да плаща за грешката, които канцлерът на ФРГ Ангела Меркел е допуснала в мигрантската си политика, пише британският вестник The Daily Express.
Унгарският премиер обвини Германия в опит да прехвърли топката към другите държави от Европейския съюз за "грешката", която доведе до наплива от търсещи убежище в Общността. Сега Берлин иска да се измъкне, като разпредели новодошлите в останалите европейски страни, но Будапеща няма да се съгласи с квотната система и няма да приеме тази спорна политика.
"Ние все още се борим срещу задължителните квоти за мигранти. Унгарците не искат това, което германците, или да бъдат по-точни, това, което Ангела Меркел иска", категоричен бе Орбан.
"Германия и други страни, които са направили грешката да оставят тези хора в ЕС, сега се опитват да ги разпределят, така че всяка страна също да наследи техния проблем. Унгария не харесва този подход", увери лидерът на Будапеща, обещавайки да направи всичко по силите си, за да блокира схемата, която 98 % от унгарците отхвърлиха в национален референдум по-рано тази година.

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4187