EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Мечтите на Турция за газов хъб

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мечтите на Турция за газов хъб

mail14:10 | 26.03.2015прегледи 1107 коментарикоментари 0


Турция заяви своите искания да се превърне в основен транзитен хъб с два нови тръбопровода, които да изпомпват газ от Азербайджан и Русия към Европа, но хвалбите може да се окажат по-лесни от изпълването на амбициозните проекти, се казва в коментар на Франс прес.
Миналата седмица Турция и Азербайджан започнаха работа по новия 1850-километров сухопътен Трансанадолски газопровод (ТАНАП), който до 2018 г. цели да осигурява 10 млрд. куб. м. газ за година към европейски консуматори и 6 млрд. за турския пазар.
В същото време турски и руски представители преговарят усилено, за да споразумеят условията за чисто новия "Южен поток", който да минава под Черно море.
С ЕС, подкрепящ ТАНАП и Русия зад гърба на "Южен поток", Турция се намира в една значителна стратегическа позиция в нарастващото съперничество между Брюксел и Москва за доставки на газ.
Мечтата на Турция е да превърне региона в западната част на страната, граничещ с България и Гърция, в газов хъб, където няколко тръби ще се срещат, за да изпомпват газ към Европа. Подкрепеният от ЕС ТАНАП изглежда, че със сигурност ще бъде построен. От този тръбопровод зависи възвръщаемостта на инвестицията от 40-45 млрд. долара в газовото находище "Шах Дениз" 2.
В същото време "Турски поток" е далеч по-малко стабилно предложение.
Необходимо време

Все още остават въпроси за това дали Турция има достатъчния капацитет да се превърне в истински газов хъб, който изисква много повече от построяването на инфраструктурата на газопроводите.
"За да стане енергиен хъб трябва да има редица компоненти, които са необходими, като никой от тях не съществува все още в Турция", каза Едуард Чоу, старши научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS).
Той наблегна на липсата на силна международна банкова система, стабилна правна система, която да решава обикновените търговски спорове, както и необходимата инфраструктура за съхранение. "Турция има предимствата на мястото, тя е близо до много страни, произвеждащи петрол и газ. За да се превърне в хъб трябва време", каза още той.
Проекта ТАНАП на стойност 10 млрд. долара, чийто строеж беше стартиран от турския президент Реджеп Ердоган и неговия колега от Азербайджан Илхам Алиев, е твърдо подкрепен от ЕС, който се надява, че той ще помогне на континента да намали зависимостта си от руски газ.
Според анализатори обаче Турция ще трябва да увеличи своя капацитет от първоначално планираните 16 млрд. куб. м. на година, за да има някакво значително влияние върху целта на ЕС за разнообразяването на доставките извън Русия на президента Владимир Путин.
"В дългосрочен план, ако ТАНАП доставя повече, това ще започне да му придава по-голямо значение. Това е нещо, което по всяка вероятност ще стане, но няма да е в скоро време", казва Лурен Русека, висш съветник в компанията IHS Energy.
Трудно за разбиране
Планът за строеж на "Турски поток" беше драматично обявен от президента Владимир Путин през декември в Анкара, като заместител на газопровода "Южен поток", за да заобиколи Украйна. Руският държавен глава обвини ЕС за провала на "Южен поток", който трябваше да излиза на суша в България.
Но Русия и Турция, които вече са свързани с подводния тръбопровод "Син поток", трябва да се договорят за финалните щрихи по "Турски поток".
В замяна на това, че се съгласява тръбата да преминава през нейна територия, Турция си осигурява от Русия ценови отстъпки в размер на 10,25%. Това е добре дошло за страната, чийто икономически растеж се забавя и има проблем с валутата.
Въпреки това руският ежедневник "Комерсант" съобщи миналата седмица, че финалните преговори са достигнали "задънена улица" по отношение на въпросите за цените. Турският енергиен министър Танер Йълдъз въпреки това настоя, че двете страни са се споразумели.
"Предполагах, че това ще стане, но все още не е готово да започне, финалните споразумения трябва да бъдат договорени и подписани между "Газпром" и (турската държавна енергийна компания) "Боташ", каза още съветника на IHS Energy Русека.
Дори и веднъж споразумението да е подписано, ще се иска политическа воля и финансов гръб, за да се построят петте тръби, необходими за създаването на предвидения капацитет, който също като "Южен поток" ще е в размер на 63 млрд. куб. м. годишно.
"Едностранен или двустранен "Турски поток" е възможен според мен", казва сътрудникът на CSIS Чоу. "Трудно ми е да си представя система от 63 млрд. куб. м. годишно в близкото бъдеще", особено имайки предвид финансовото напрежение на руския гигант "Газпром" и натиска от западните санкции заради Украйна, допълва още той.
Една тръба има капацитет от 16 млрд. куб. м. годишно
Въпреки това планът за построяването на "Турски поток" е знак за засилване на отношенията между Русия и Турция. Двете страни успяха да се предпазят от спорове по въпроса със Сирия и конфликта в Украйна, които да навредят на техния съюз.
Докато ТАНАП се вижда като конкурентен проект на "Турски поток", Ердоган, преценил момента, телефонира на Путин в навечерието на церемонията за ТАНАП, за да обсъди плановете за руско-турския план за газопровод, съобщи Кремъл.

/превод:БГНЕС


 


Тагове: Турция, хъб
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg