EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Механизмът за стабилност на еврозоната е одобрен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Механизмът за стабилност на еврозоната е одобрен

mail09:40 | 17.12.2010прегледи 589 коментарикоментари 0


В ранните часове днес Европейският съвет - срещата на държавните и правителствени ръководители от Европейският съюз, постигна съгласие за поправка в Лисабонския договор и одобри механизъм за стабилност в еврозоната или в страните, приели еврото за национална валута.
Това съобщи председателят на Европейския съюз Херман ван Ромпой, който даде пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу след първия ден на съвета, предаде БТА.
Поправката е в член 136 на Лисабонския договор и се състои от две изречения. Според нея може да се създава стабилизационен механизъм, като той се отнася само за страните от еврозоната.
В този вид поправката изисква опростена процедура за приемане. Според Херман ван Ромпой след одобрение в страните от еврозоната тя ще бъде официално приета до март 2011 и ще влезе в сила през 2013 г.
Наред с това Европейският съвет одобри механизъм за стабилност в еврозоната, който трябва да гарантира стабилността на икономиката на страните в нея и на еврото.
Освен това Европейският съвет направи преглед на последващите мерки за оздравяване на икономиката в Европейския съюз. Съветът е решил през 2011 година да бъде извършен нов "стрес тест" за банките в Европейския съюз, за да се провери отново тяхната стабилност и надеждност.
Участниците в Европейския съвет изразиха единодушно решимостта си да бъде осигурена стабилността на европейската икономика, както и ясна политическа воля да бъде осигурена стабилността в еврозоната, подчерта председателят на Европейския съюз.
Първият ден на този Европейски съвет бе добър за Европейския съюз и за европейската икономика, изтъкна председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg