EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Местни фирми инвестират в общините

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Местни фирми инвестират в общините

mail13:20 | 07.03.2011прегледи 1419 коментарикоментари 0


“Галчев”, “Юлен” и “Балканстрой” готови да инвестират 200 млн. лв. за развитие” е заглавие от в. „Струма”. “Галчев груп”, собственост на строителния предприемач Николай Галчев, подкрепяната от президента на Българската федерация по ски Цеко Минев “Юлен” и “Балканстрой” на братята Николай и Костадин Калоянови и Йордан Каназирев ще финансират изграждането на новите 200 км ски писти в района на Банско и Разлог в Пирин. Трите компании и общините създадоха акционерни дружества. Проектите общо са три, като идеята е те да бъдат свързани в едно цяло. Единият проект е ски зона Добринище, на който инвеститор е “Галчев груп”. Другата нова ски зона е в местността Кулиното край Разлог, където инвеститор е “Балканстрой”. Третата е сега съществуващата в Банско, където е предвидено разширяване, а инвеститор е “Юлен”. Ако проектите бъдат осъществени, дължината на ски пистите заедно с туристическите пътеки в района ще достигне 333 км, уточни зам. кметът на Разлог Иван Гюров.

„Две фирми ще чистят снега в Петричко срещу 138 300 лв”, съобщава в. „Струма”. “Пътно поддържане” - Сандански ЕООД на предприемача Славчо Дуков спечели търга и подписа договори за два от трите лота на обявения от община Петрич конкурс за зимно поддържане и снегопочистване на улиците в града и общината до края на 2011 г. Общо санданската фирма ще поддържа 188.1 км за 88 300 лева без ДДС. Благоевградската строителна фирма “Растер юг” на Антон Муртов и Васил Костов спечели един от трите лота - зимното поддържане и снегопочистване на улиците в Петрич. Договорът е за 50 000 лева без ДДС. “Пътно поддържане” и “Растер юг” са единствените фирми, подали документи за участие в конкурса за трите лота. Фактически и двете фирми запазиха обектите си от предишния търг.

„5,9 млн. лв. е разликата в офертите за ремонт на междуселски пътища”, отбелязва в. „Янтра Днес”. Агенция “Пътна инфраструктура” отвори ценовите предложения на 7-те кандидати, които продължават в конкурса за пътните ремонти, финансирани от ОП “Регионално развитие”. Проектът се финансира с 23,5 млн. лева и е за ремонт на пътя Елена – Сливен, Дебелец – Плаково – Елена и отсечката между Царевец и Свищов. Най-ниска е офертата на консорциум “Път – Понс – ПСТ BGVT 2011” – 12 млн. лева. В него са офшорната бургаска фирма “Понсстройинженеринг”, ямболската “Пътна компания” и софийската “Пътностроителна техника”. След тях с разлика от 715 хил. лв. е варненската “Пътища и мостове”. Последните две дружества с най-високи оферти са софийската “ИСА 2000” – 17,506 млн. лв. и “Пътни строежи – В. Търново” – с 17, 888 млн. лв. За рехабилитация са две отсечки с обща дължина 1,9 км от третокласния път Дебелец – Плаково – Елена. В участък от 50 м ще бъдат направени реконструкция и уширения. И двата участъка на трасето изцяло преминават през Елена.

„Пчеларите искат 40 лв. на кошер за опрашване”, съобщава великотърновският „Янтра Днес”. Мотивът – заедно с производството на мед и други пчелни продукти тази дейност е една от основните в пчеларството и много важна за растениевъдството. Стопаните настояват за облекчаване в данъците, което е свързано и с включването на субсидиите към доходите за облагане, и за превръщането на пчеларството в приоритетен отрасъл за Министерството на земеделието и храните. Не очакваме да ни бъде отпусната финансова помощ за опрашването преди 2013 г., каза Тодор Найденов, председател на областната пчеларска организация. Това може да стане, ако се промени общата селскостопанска политика на ЕС, защото сега няма европейска директива за тази дейност. Пчеларят е оптимист и смята, че има изгледи пчеларството да бъде включено в списъка на субсидираните браншове. Засега пчеларите могат да разчитат единствено на Програмата за пчеларство и на мярката за младите фермери от Програмата за развитие на селските райони. От тях обаче нямат възможност да се възползват много стопани, които отглеждат пчелни семейства.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg