EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел:Бутилка шампанско "ААА"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел:Бутилка шампанско "ААА"

mail15:50 | 05.01.2012прегледи 1331 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

По традиция, в навечерието на всяка европейска среща на върха, на 9 януари френският президент и германският канцлер се срещат за разговор. Не по традиция, в You Tube се завъртя черно-бяла пародия на германския филм от 1963 г. "Вечеря за един", озаглавена "90-та спасителна среща на върха или евро за никого". Оригиналният филм разказва за мис Софи, която иска да отпразнува 90-я си рожден ден с четиримата си най-добри приятели. Но те са починали и икономът Джеймс трябва да ги изиграе, като вдига тостове на всяко ястие и в крайна сметка се напива. В "римейка" Ангела Меркел е в ролята на мис Софи, а Никола Саркози - в ролята на верния й иконом. Двамата вдигат тостове за здравето на вече бивши европейски правителствени ръководители- Силвио Берлускони, Георгиос Папандреу и Хосе Луис Сапатеро. "Вече не останаха значими държавни ръководители в Европа. С изключение на госпожа Меркел", казва разказвачът. "Госпожо Меркел, същата процедура като миналия месец ли?", пита Саркози в ролята на иконома. "Както обикновено, в противен случай вашето ААА вече ще ви стигне само за бутилките шампанско", отговаря Меркел в образа на Мис Софи.
Рейтингът на френско-германския мотор
Франция и Германия, моторът на европейската икономика и първи защитници за изработването на нов договор за фискална интеграция, са застрашени да изгубят престижното тройно А. „Присъдата” на рейтинговите агенции се очаква през януари, като особено притеснително е положението на Франция. Fitch запази максималната си оценка, но обяви негативна перспектива. Standard and Poor's постъпи по подобен начин направо с 15 от общо 17-те страни от еврозоната. Moody's ще преразгледа оценката си за целия ЕС. Международните рейтингови агенции изглежда не оцениха плана, приет от европейските лидери на 8 и 9 декември по време на последната им среща на високо равнище. План за спасяване на еврото, срещу който открито се противопостави Великобритания, и който предвижда засилване на бюджетната дисциплина на страните-членки.
Саркози- факти и ходове
За Никола Саркози предстоят президентски избори тази година. Сондажите обаче показват, че основният му съперник за поста- социалистът Франсоа Оланд, засега има преднина.
През последните дни на преден план излязоха някои действия на френското правителство. Най-напред съобщението за дълго отлагана реформа. Кабинетът на Франция обяви, че има намерение най-после да въведе "социален ДДС". Принципът се състои в облекчаване на вноските върху заплатите и тези на работодателите и прехвърлянето им към ДДС, увеличавайки го с няколко пункта. Идеята е така да се насърчи производството на територията на страната за сметка на вносните стоки. Опозицията във Франция обаче твърди, че увеличаването на ДДС не може да бъде социално, а тъкмо обратното, е несправедливо.
Френското правителство освен това улеснява чрез специални инструкции издаването на разрешителни за работа за някои висококвалифицирани чуждестранни студенти. Съобщението идва след няколко месеца мобилизация на чужди студенти, които бяха заплашени с експулсиране. В края на май кабинетът издаде нареждане, с което ограничи възможността им да работят във Франция след дипломирането си. Студентите бяха подкрепени от председатели на академични съвети и ръководители на предприятия. Новите мерки се отнасят до студенти, чието образование е на ниво най-малко втора година магистратура (пет години висше образование). В изявление на правителството се посочва, че "задълбоченото познаване на чужда страна или култура може да е търсено специфично умение, например при завоюването на нови пазари". Мнозина във Франция критикуват желанието на властите да ограничат законната имиграция в страната, а позицията на предизборния екип на Саркози е твърда в това отношение.
Същевременно, във френската преса се появи една доста притеснителна статистика. Близо 900 завода във Франция са затворени през последните три години, което означава и 100 хиляди души на улицата. Френската индустрия се руши. Аеронавтиката, движена от Airbus, хранително-вкусовата промишленост и луксозните стоки са останали нетни създатели на работни места. В автомобилостроенето са изгубени 30 000 позиции за три години, загуба на работни места има и във фармацевтичната промишленост, високите технологии, химията и металургията. Три основни причини за тези процеси: прекалено високи заплати, производство на продукти среден клас, които трудно пробиват на външни пазари, и недостатъчни иновации.
Германия стабилна
Безработицата там достигна 20-годишен минимум. За 2011 г. средното равнище на безработицата се е понижило с 0,6 % пункта до 7,1 %. За сравнение безработицата във Франция е по-висока- 9 %.
Прогнозите за растежа на германската икономика през 2012 г. са до 0,6%. Най-голямата европейска икономика най-вероятно ще изпадне за кратко в рецесия, преди да се възстанови до средата на годината. Проблемите в други страни от ЕС най-вероятно ще засегнат германския износ. Очаква се икономиката да се възстанови с растеж от 2,2% през 2013 г., само ако европейската дългова криза бъде овладяна.
А Меркел защити еврото. В новогодишното си обръщение канцлерът каза: "Еврото направи живота ни по-лесен, а икономиката ни - по-силна. Във финансовата и икономическа криза от 2008 г. то ни защити да не ни се случат още по-лоши неща. Днес можете да вярвате, че ще направя всичко, за да укрепя еврото. Това обаче ще проработи, само ако Европа научи уроците от миналото. Един от тях е, че общата валута няма да е истински успешна докато ние в Европа не си сътрудничим повече, отколкото преди".
Срещата Меркел-Саркози може да бе иронизирана, но тя цели бързо да се приложи съгласуваният на извънредния форум на ЕС през декември план за изработване на нов договор за фискална интеграция. И да се обединят усилия.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg