EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел защити ЕЦБ от немски атаки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел защити ЕЦБ от немски атаки

mail13:45 | 13.06.2013прегледи 494 коментарикоментари 0


Германският канцлер Ангела Меркел не се съмнява, че Европейската централна банка (ЕЦБ), приемайки мерки за излизане от кризата в еврозоната, е действала в рамките на правомощията си, информира ИТАР-ТАСС. ЕЦБ прави това, което е необходимо да се осигури стабилността на паричната единица, заяви Меркел в Берлин на среща с представители на Федерацията на германските индустриалци (BDI).
Меркел направи това изявление по повод изслушванията в германския Конституционен съд в Карлсруе за това дали ЕЦБ е нарушила мандата си. На това мнение са германската централна банка - Bundesbank и над 32 000 граждани на Германия, уточнява ИТАР-ТАСС. Те са внесли жалба във връзка с плана на ЕЦБ да се намеси на пазара на испанските и италианските дългови облигации миналата година, който спря излизането на испанската дългова криза извън контрол миналия юли и намали рисковете от разпадане на еврозоната, отбелязва Франс прес.
Решението на съда може да бъде взето след няколко седмици. Институцията няма правомощията да принуди ЕЦБ да промени политиката си, но може да разпореди на Бундесбанк да не участва в по-нататъшни подобни стъпки на ЕЦБ. Подобен ултиматум може да обтегне отношенията между Берлин и ЕЦБ и да доведе до събития, които биха могли дори да накарат Германия да излезе от еврозоната, предупреди Удо ди Фабио, експертът на Конституционния съд по еврото.

 


Тагове: Меркел, ЕЦБ, атака
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg