EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Меркел, виновна за бунтовете в Кемниц

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Меркел, виновна за бунтовете в Кемниц

mail12:35 | 29.08.2018прегледи 465 коментарикоментари 0


Вицепредседателят на Свободната демократическа партия (СвДП) Волфганг Кубицки обвини канцлера на ФРГ Ангела Меркел (ХДС) за събитията в източногерманския град Кемниц, пише националният ежедневник Die Welt.
„Корените на бунтовете са в изречението „Ще се справим с това“, подчерта германският свободен демократ пред редакционната мрежа в страната, цитирайки думите на Меркел, изречени в рамките на кампанията й за защита на линията й в политиката към бежанците.
От обединението насам страната не може да се похвали с достатъчен успех на интеграцията на германците от източната част (петте провинции, влизащи в състава на някогашната ГДР), твърди Кубички. „Как трябва да се чувстват онези, които вярват, че всичко, което им е отнето или взето през годините, ще бъде предоставено на бежанците?“
Интерпретацията на събитията в Кемниц като пик на действията на дясно екстремистко масово движение Кубицки определи като „прекомерно преувеличение“. По-голямата част от живеещите в провинция Саксония нямат нищо общо с нацистите, уверен е вицепредседателят на СвДП.
Въпреки това Кубицки обвини регионалното правителство в Дрезден, че прекалено дълго си е затваряло очите за развиването на структурите на десните в провинцията. „Имиджът на Саксония не бива да бъде накърняван. Сега щетите са огромни и по-лошото е, че отстрани изглежда, сякаш проблемите са били ясни още от самото начало“, подчерта свободният демократ.
Събитието, отприщило бунтовете в Кемниц, бе убийството на 35-годишен германец в нощта на събота срещу неделя. По случая бяха задържани двама мъже от Сирия и Ирак. Същия ден бяха организирани демонстрации в града, които прерастнаха в сблъсъци между десни и леви. В последвалите дни също имаше безредици.
След белязаните с насилие акции, популисткото движение „Про Кемниц“ призова за провеждането на нова демонстрация в източногерманския град. Местните власти потвърдиха, че е постъпило искане в четвъртък (30 август 2018 г.) в Кемниц да бъде организирано „събиране“ с участието на около 500 души. Повод за него е посещението на министър-председателя на провинцията Михаел Кречмер за участие в т. нар. Саксонски диалог.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел осъди неделните протести на крайнодесните в източногерманския град. „Това, което видяхме е нещо, което няма място в една конституционна демокрация. Имаме видео записи, които показват хора, които преследват други хора, хаотични събирания и омраза по улиците, това няма нищо общо с правовата държава“, категорична бе Меркел пред журналисти.


Тагове: Меркел, Кемниц
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg