EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

М.Габриел: €3,5 млн. повече за БГ земеделци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

М.Габриел: €3,5 млн. повече за БГ земеделци

mail10:15 | 24.01.2013прегледи 460 коментарикоментари 0


До 100% изравняване на субсидиите за земеделие с тези на старите страни-членки на ЕС в периода, в който ние искаме, беше ясно, че няма да се стигне. Има солидни аргументи на стари страни-членки когато става въпрос за това кой какъв вносител е в бюджета на ЕС, заяви евродепутатът Мария Габриел в интервю за предаването "Преди всички". Факт е обаче, че ЕП направи различно предложение от това на ЕК. То беше гласувано и прието вчера и в него прогресивно се върви към по-голяма справедливост. Разполагаме с нова схема, която ще позволи фрапантните разлики, които съществуват в момента, да не бъдат такива за новия период 2014-2020 година. "Това, което ЕП гласува от вчера е, че там където има страна, която се ситуира под 70% от средното европейско плащане, увеличение ще има от 30%, между 70-80% - 25% и там, където е над 80% да се намали разликата с 10%. Ето го по-справедливото разпределение и по тази схема, предложена от ЕП. България ще получи повече средства от тези, които са заложени в първоначалното предложение на ЕК. По наши изчисления увеличението е около 3,5 млн. евро повече", посочи българският евродепутат.
Има много голяма тенденция за намаляване на бюджета на общата селскостопанска политика и силно пренасочване на средства към други политики, които са ориентирани към растеж и заетост към регионалната политика. Но това, което вчера заявихме членовете на комисията в ЕП е, че трябва да има силен бюджет за новата обща селскостопанска политика, защото има все повече и повече изисквания към нашите земеделски производители. Те не са само производители на храна. Те се грижат за околната среда, грижат се за динамиката на регионите и се борят с негативни тенденции като застаряване на населението в Европа и затова им трябват адекватни средства, обясни тя.
Габриел обясни, че има две промени при озеленяването. То ще бъде свързано с три критерии, които трябва да бъдат спазвани – диверсификация на културите, поддържане на пасища и постоянни места за паша и т.нар. екологични приоритетни области.

Бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС е от ключово значение, за което свидетелства рекордният брой от над 8 000 предложения за изменения на законодателните текстове по темата, се посочва в съобщение на Европейския парламент. Комисията по земеделие следва да определи своята позиция по всички тях на в подготовка за решителните преговори със страните-членки.
Пакетът от четири законодателни акта касае субсидиите към производителите и общото функциониране на пазара на селскостопанска продукция за периода 2014-2020 г. Гласуването е важен етап в процеса на вземане на официално решение от Парламента, което се предвижда да бъде одобрено по време на пленарното заседание през март.
След това ще започнат и официалните преговори със страните-членки. Парламентът и Съветът на ЕС имат равни правомощия за решенията относно Общата селскостопанска политика и двете институции ще трябва да достигнат съгласие, за да може законодателната рамка, определяща бъдещето на ОСП, да влезе в сила.
Преговорите за структурата на политиката за подкрепа на европейското селско стопанство ще бъдат силно повлияни и от решенията, които трябва да се вземат успоредно с това за многогодишната финансова рамка на ЕС. На този въпрос ще бъде посветена срещата на върха на европейските ръководители през февруари.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg