EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:ЦИЮИЕ с растеж от 3-4%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:ЦИЮИЕ с растеж от 3-4%

mail06:05 | 10.05.2016прегледи 741 коментарикоментари 0


Възможността от икономическа стагнация в еврозоната представлява най-голяма заплаха за страните от Централна и Източна Европа, това отбелязва МВФ в своя редовен полугодишен доклад за икономическите перспективи пред Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ), отбелязвайки, че възходът на популистките партии в някои от страните, слабият растеж в световен план и застаряващото население засилват нарастващата несигурност относно бъдещото развитие в региона.

Новият доклад се фокусира върху Албания, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Република Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Косово, Латвия, Литва, Македония, Молдова, Черна гора, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Словашката република, Словения, Турция и Украйна.

Продължава здравият растеж в голяма част от икономиките от Централна и Югоизточна Европа, както и в Турция, и МВФ очаква, че в краткосрочен план силното вътрешното потребление ще остане в подкрепа за растежа на фона на оставащата в сила много ниска или дори отрицателна инфлация. За настоящата година МВФ прогнозира, че страните от ЦИЮИЕ, изключвайки тези от ОНД, ще отбележат икономически растеж от 3 до 4 на сто.

Икономиката на Русия се сви рязко през миналата година с оглед на сриващите се петролни цени и на западните санкции, докато икономиките на останалите държави от ОНД пострадаха от вътрешно политически и финансови проблеми, както и от слабото търсене на техни стоки от страна на Русия, се посочва в последния доклад. МВФ обаче прогнозира отслабване на свиването на икономиките на ОНД през 2016 година до около 1,5% след спад с близо 4,5% година по-рано, тъй като се очаква известна стабилизация на бизнес активността и постепенно отшумяване на шоковете, засегнали тези държави. Според Фонда най-лошата част от срива на руската икономика може би вече е преодоляна и Русия, както и останалите страни от ОНД, ще започнат постепенно да се измъкват от рецесията.

Въпреки това МВФ вижда нарастване на рисковете за икономическото представяне на страните от ЦИЮИЕ, визирайки по-слабия растеж в еврозоната и САЩ, по-затегнатите финансови условия в световен план и продължаващата слабост в редица водещи развиващи се икономики. В добавка, има риск от нарастване на политическата несигурност и нестабилност в целия регион, като Фондът вероятно визира Полша и Унгария, които са обект на редица критики в рамките на ЕС.

Най-солидно негативно влияние върху ЦИЮИЕ би оказала евентуална икономическа стагнация в еврозоната, която е основен търговски партньор за мнозина от страните в региона, се посочва в новия доклад.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg