EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:Румъния се стабилизира

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:Румъния се стабилизира

mail09:20 | 09.02.2011прегледи 531 коментарикоментари 0


Икономиката на Румъния се стабилизира след две поредни години на рецесия и правителството трябва да се съсредоточи сега върху възобновяването на растежа, заяви днес представител на МВФ в Букурещ, предаде Асошиейтед прес. Джефри Франкс, който ръководи мисията на МВФ в Румъния, каза, че през 2011 г. се очаква растеж на румънската икономика с 1,5% и с 4-4,5% през 2012 г. "Най-лошото от
кризата отмина", каза Франкс. Той призова обаче властите да реформират губещите държавни предприятия, които "дърпат икономиката надолу" и да опростят бюрокрацията, за да привлекат повече инвеститори. Според Франкс Румъния трябва да ускори усвояването на 19-те милиарда евро, отпуснати от Европейския съюз, които той описа като "безвъзмездни пари, за инвестиции". Румъния е използвала досега само два процента от европейските фондове и рискува да загуби неизползваните средства - перспектива, която предизвиква критиките на мнозина в страната, която изпитва остра нужда от чуждестранни инвестиции, особено в инфраструктурата, отбелязва АП. Според представители на ЕС политическите препирни пречат на правителството да отпусне и използва средствата. През 2009 г. румънската икономика се сви със 7,1% и Румъния взе 20 милиарда евро заем от МВФ, ЕС и Световната банка.
Споразумението с трите институции приключва тази пролет. Румънските власти обявиха, че страната не се нуждае от последния транш на стойност около един милиард евро от заема от МВФ, но иска ново споразумение на стойност пет милиарда евро до 2013 г., които да използва само в случай на нужда. Бордът на МВФ ще обсъди новото споразумение от предпазен тип в края на март и ако бъде одобрено, МВФ ще отпусне на Румъния 3,6 милиарда евро, а ЕС - 1,4 милиарда евро. В новото споразумение ще бъде разширен списъкът на държавните компании, които МВФ наблюдава, от 10 на 20 предприятия, като сред ново наблюдаваните ще бъдат авиопревозвачът ТАРОМ, Румънската поща, химическото предприятие Олтким, Националното дружество за лигнит Олтения и Електрика Трансилвания Норд, съобщава Медиафакс.
Франкс отбеляза, че дълговете на държавните компании възлизат на пет процента от БВП и ги окачестви като "голяма спирачка за икономическия растеж".През 2010 г. румънските власти предприеха едни от най-строгите мерки за икономии в Европа, като намалиха заплатите в бюджетния сектор с 25% и увеличиха ДДС от 19 на 24%. Франкс каза, че Румъния се е ангажирала бюджетният й дефицит тази година да възлезе на 4,4% от БВП, а през следващата година да бъде 3% от БВП.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg