EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ:Румъния се подобрява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ:Румъния се подобрява

mail13:30 | 15.08.2012прегледи 391 коментарикоментари 0


МВФ прогнозира икономически растеж от 0,9% на Румъния за тази година, а според международната финансова институция ефективното икономическо възстановаване на страната ще започне през 2013 г., предаде Аджерпрес.
Това съобщи  в Букурещ преговарящият от МВФ с Румъния Ерик де Врийер. В средносрочен план МВФ предвижда икономическият растеж постепенно да достигне 3%, което не е много за една пазарна икономика, която има доста да наваксва, но според МВФ има възможност за реформи и икономическа и социална политика, които да стимулират растежа, каза Де Врийер.
Той подчерта, че делегацията на МВФ, която приключва мисията си в Румъния, е имала много конструктивни разговори с правитеството и централната банка на страната. Де Врийер оцени, че през последните няколко години Румъния е постигнала напредък във възстановяването от икономическата и финансовата криза, стабилизирането на инфлацията и намаляването на бюджетния дефицит. Той обаче
посочи, че политическите сътресения в страната в последно време са се отразили отрицателно на икономиката и на рейтинга й. Румъния си остава застрашена от "заразната" криза в еврозоната и властите трябва да се фокусират върху макроикономически приоритети, каза представителят на МВФ. Първоначално бюджетът на Румъния за 2012 г. бе съставен на базата на прогноза за 1,8-2,3% икономически растеж, която след преговори с МВФ бе преразгледана на 1,5%.  По-късно правителство намали прогнозата за икономическия растеж на 1,2%.
 


Тагове: Румъния, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg