EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Слабата еврозона застрашава банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Слабата еврозона застрашава банките

mail11:10 | 19.04.2012прегледи 324 коментарикоментари 0


Слабостта на еврозоната е един от най-сериозните рискове за банковата система на Европа, сочи публикуваният нов доклад на МВФ за финансовата стабилност в света, цитиран от световните агенции.
"Банковите пазари частично се възстановиха след кризата, същото важи и за котировките на ценните книжа. При все това европейските банки продължават да бъдат изложени на натиск включително и заради рискове, свързани с кредитите, бавния темп на икономическия растеж в страните от еврозоната и необходимостта да бъдат попълвани запасите от капитали за възстановяване на доверието на инвеститорите", се отбелязва в документа.
Авторите му твърдят, че "като цяло тези показатели създават сериозна вероятност за нарушаване на баланса". Експертите на МВФ предполагат, че "до края на 2013 година общият баланс от активите на големите банки в ЕС могат да се свият със 7 процента". За да се преодолеят съществуващите и потенциалните проблеми, специалистите на Фонда препоръчват на европейските правителства "бързо да приложат на практика съгласуваните реформи". "Ако няма нови протакания, това ще е от жизнено значение, тъй като ще позволи да бъдат избегнати допълнителни рискове, свързани с изпълнението и налагането на икономическата политика", се посочва в доклада на МВФ. Засягайки обстановката в света като цяло, експертите на МВФ посочват, че редица страни (по-специално Япония и САЩ) тепърва ще достигат "политически консенсус по въпроса за намаляване на дефицита в средносрочна перспектива". Като цяло, както се отбелязва в доклада на Фонда, "глобалната финансова система постепенно укрепва позициите си". При все това "предстои да бъдат изработени редица ключови споразумения", допълват авторите на доклада. Те освен това предупреждават, че "при подобна конюнктура финансовите структури могат да се сблъскат с нови предизвикателства".
 


Тагове: МВФ, еврозона
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg