EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Рискът в банковата система се увеличи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Рискът в банковата система се увеличи

mail12:11 | 06.10.2010прегледи 881 коментарикоментари 0


Рисковете в банковата система са се увеличили през последните шест месеца. Правителствата трябва да бъдат готови за рекапитализация или преструктуриране на някои финансови институции, съобщава електронното издание Vesti.ru, позовавайки се на мнението на експерти от Международния валутен фонд (МВФ).
По данните на МВФ – от 2007 г. общият обем на отчисленията в световната банкова система са достигнали 2,2 трлн., като три четвърти от сумата са били отчислени в средата на 2010 г. През април МВФ направи прогноза, че общият обем на отчислените средства ще е в рамките на $2,3 трлн.
Независимо от по- добрата прогноза, от МВФ отбелязват, че доверието във финансовата система след дълговата криза в еврозоната напълно естествено трудно се възстановява, а банките все още са изложени на риск, свързан с държавните облигации, съобщава агенция Bloomberg.
„Въпросът за привличане на финансиране може да се окаже основният проблем, с който ще се сблъскат банките от региона,” коментира директорът на департамента по монетарна политика и пазарна капитализация на МВФ Хосе Виняс. „Като този проблем е най- сериозен в Европа.”
Банките трябва да рефинансират дълг на стойност над $4 трлн. през следващите две години, като първият приоритет е да подкрепят най- слабите финансови институции. Тази поддръжка ще помогне на финансовите пазари да се върнат към нормалното функциониране, отбелязват от МВФ.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg