EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: Рисковете пред бюджета остават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: Рисковете пред бюджета остават

mail06:45 | 14.06.2014прегледи 1144 коментарикоментари 0


Вътрешната политическа несигурност и нейното въздействие върху реформите и инвестициите остава основна заплаха за слабия подем на икономическия растеж на България, заяви Международният валутен фонд (МВФ), подчертавайки отрицателното влияние на сегашната криза в страна, предаде Ройтерс. Българското правителство изглежда на ръба на срива след слабите резултати на социалистическата партия на изборите за Европейски парламент през май, като се очакват и предсрочни избори до края на годината. Това може да подкопае подема на растежа, тласкан от засилващото се вътрешно търсене и по-големите разходи на средства, предоставени от Европейския съюз, посочва МВФ в комюнике. Фондът очаква икономическият растеж в най-бедната страна в ЕС да бъде 1,6 на сто тази година спрямо 0,9 на сто през 2013 година.

Рисковете относно предвидените в държавния бюджет приходи тази година остават значителни, особено поради дефлацията. Същевременно е налице силен натиск от страна на разходите. Това е заявила ръководителят на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) за България Мишел Шанън, цитирана от пресцентъра на Министерството на финансите. В периода 6 - 11 юни мисия на МВФ бе на посещение в София за обсъждане с българските власти на икономическите прогнози и политиките на правителството.
Заложената цел за бюджетния дефицит от 1.8 процента от БВП за 2014 г. се изпълнява успешно, което задържа дефицита в рамките на законово установения лимит и подкрепя доверието във фискалната политика, посочва Мишел Шанън. Правителството предприема административни мерки за постигането на тази цел.

Според МВФ ще бъде необходимо също така ограничаване на разходите, включително използването на планираните от правителството разходни буфери. Същевременно бюджетните разходи, финансирани от европейските фондове, трябва да бъдат изпълнени в пълен обем, което да позволи усвояването на предоставените средства в рамките на предвидения график, както и трябва да продължи работата с Европейската комисия за навременното отпускане на замразените европейски фондове. По същия начин, своевременното приемане на законодателство за установяване на независим фискален съвет и на автоматични корективни механизми при отклонения от фискалните лимити би укрепило допълнително фискалната нормативна рамка. Средносрочната цел за намаляване на бюджетния дефицит, заложена в Конвергентната програма на ЕС, е адекватна, смята МВФ. Застаряването на населението и продължаващата емиграция поставят значителни предизвикателства пред дългосрочните публични разходи.

В този контекст, финансовите ефекти върху пенсионната система от временното замразяване на пенсионната възраст и промените в правилото за индексация на пенсиите миналата година ще трябва да намерят своевременно решение. Необходимо е да се направят още подобрения относно композицията и качеството на разходите, включително посредством повишаване на ефективността им в сферата на здравеопазването.

Същевременно са необходими по-големи усилия за намаляване на условните задължения и неефикасността по линия на държавните предприятия. В този контекст, трябва да се вземат мерки по отношение на финансовото състояние на някои части от енергийния сектор, включително електроенергийния сектор. Информация за тези условни задължения трябва да се посочва в държавния бюджет в специална част за фискалните рискове.

Продължаваме да прогнозираме умерено повишение в темпа на икономически растеж през 2014 г., обусловено от засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, в сравнение със слабия темп, наблюдаван миналата година, е казала още Мишел Шанън.

Макар че безработицата се предвижда да остане висока, заетостта започна да расте. Потребителските цени се понижават, поради намаляващите цени на вноса, наличието на базови ефекти от намалението при административно определяните цени през предходната година и все още ограничената икономическа активност. През второто полугодие се очаква цените да се повишат слабо, тъй като ефектът от внесената отвън дефлация ще отслабне и растежът ще се ускори. Влиянието на вътрешната политическа несигурност върху темпа на реформите и инвестициите, както и продължаващата несигурност в перспективата за ключови търговски партньори от еврозоната, остават основни рискове за прогнозата, посочва Мишел Шанън. Неотдавнашните събития в Украйна и Русия се предвижда да имат ограничен ефект върху растежа по линия на търговските и инвестиционни канали, докато зависимостта от вноса на руски газ представлява потенциален риск.

Времевата реализация на проекта за газопровода "Южен поток" остава несигурна, а потенциалните ефекти от него за икономиката и заетостта се изключват от текущите прогнози. Ниският държавен дълг и ограничените експозиции на капиталовите пазари продължават да защитават България от колебанията на международните пазари.
 


Тагове: МФВ, мисия, оценки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg