EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ прогнозира 0.2% ръст за България през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ прогнозира 0.2% ръст за България през 2010

mail14:40 | 01.03.2010прегледи 1592 коментарикоментари 0


Растежът на българската икономика за 2010 според МВФ ще бъде в рамките на 0.2%, а според правителството - 0.3%. Инфлацията от 2.2 % прогнозират и МВФ и кабинетът. През август 2009 МВФ прогнозира свиване на БВП на страната с 2,5 % през 2010. За настоящата година в анализите си фондът залага на дефицит по текущата сметка от 5.5 %.
Навременната корекция на фискалната политика в последните месеци на 2009 г. е предпазила България от голям дефицит. 
Радваме се, че МВФ прогнозира ръст, сходен с нашия, коментира финансовият министър Симеон Дянков.
За първите седем месеца на предишната година правителството е увеличавало разходите си при намаляващи приходи в бюджета, но благодарение на действията на нашето правителство дефицитът за 2009 г. е минимален, посочи Дянков.
Премиерът беше поставил задача да питаме МВФ какво може да бъде най-високото ниво на бюджетния дефицит, без да е застрашен бордът и отговорът е 1.8 процента - такъв дефицит можем да си позволим, продължи финансовият министър.
Държавата има само 16 % дълг към БВП, инфлацията също е ниска, а това са фактори, необходими за присъединяване към ЕРМ2, посочват от МФ.
Приемането на страната в механизма ЕРМ 2 е основен приоритет на държавата и е логичната следваща стъпка към еврото.
Мисията на МВФ не препоръчва увеличаване на заплати и пенсии.
От фонда смятат също, че засега не трябва да бъде намалявана ставката по ДДС, тъй като бюджетът разчита много на този източник на приходи, а освен това намаляването на данъци, трябва да се компенсира с намаляване на разходи.
Удържането на ръста на заплатите в публичния сектор ще доведе не само до ограничаване на разходите, но и ще спомогне за ограничаване на ръста на заплатите в цялата икономика и за увеличаване на конкурентоспособността, според мисията на МВФ.
Според експертите комбинацията от големи повишения на пенсиите и по-ниски ставки на социалноосигурителните вноски в миналото са разширили дисбаланса между пенсионните вноски и пенсионните разходи и за осигуряване на устойчивостта на социалноосигурителните системи сега са необходими спешни реформи.
От фонда смятат също, че трябва да има комплексна здравна реформа за подобряване ефективността и качеството в системата на здравеопазването.

 


Тагове: прогноза, МВФ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg