EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ понижи още прогнозите си за ръста

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ понижи още прогнозите си за ръста

mail10:50 | 08.09.2011прегледи 621 коментарикоментари 0


МВФ понижи още прогнозите си за световния икономически растеж, предаде AFP, позовавайки се на италианската агенция ANSA, която цитира нова предварителна версия на икономическите прогнози на Фонда. МВФ вече залага на световен растеж от 4% за тази година и 4,2% за 2012 г., според информацията на ANSA, която на 29 август цитира друга предварителна версия на прогнозите на Фонда. Тогава институцията залагаше на растеж от 4,2% за тази година и 4,3% за догодина. Очаква се МВФ да публикува новите си икономически прогнози на 20 септември. В предишните си оценки, публикувани на 17 юни, Фондът предвиждаше световен икономически растеж от 4,3% през 2011 г. и 4,5% през 2012 г.
Световната икономика ще изпадне в дълбока криза, ако правителствата на някои страни продължат да водят политика на строги икономии, предупреди експертът Хайнер Фласбек от Конференцията на ООН за търговия и развитие (ЮНКТАД), цитиран от ИТАР-ТАСС. "Ако водещите лихви навсякъде са нулеви, а правителствата не правят нищо друго освен икономии и съкращения на държавните разходи, то светът ще влезе в състояние на постоянна рецесия", посочи той. "Равнището на безработицата много силно зависи от търсенето. Ако няма търсене, то правителството трябва да премине към мащабна програма за стимулиране на икономиката", отбеляза Фласбек. Експертът подчерта, че дори при оптимистично развитие на ситуацията растежът на световната икономика вероятно ще се забави до 1,5% през 2012 г., което е близо два пъти под прогнозата на ООН за тази година, когато се очаква растеж от 3,1%.
Световната икономика навлиза в нова глобална финансова криза, заяви известният анализатор Нуриел Рубини, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Още преди няколко месеца бях на мнение, че поредната криза ще започне през 2013 г. Предвид слабостта на икономиките на САЩ, еврозоната и Великобритания обаче сега вярвам, че ще станем свидетели на нова рецесия много по-рано", посочи той. "В икономиките на промишлено развитите страни от Запада вече се забелязват елементи на криза. Пикът на новата криза може да настъпи през 2013 г., но не изключвам вероятността апогеят да бъде достигнат и по-рано. Всичко зависи от финансовите инструменти, които ще бъдат на разположение", отбеляза Рубини. "Трябва незабавно да се възстанови растежът на световната икономика, тъй като в противен случай ще се сблъскаме с нова Голяма депресия", подчерта анализаторът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165