EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ повиши прогнозите си за световния растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ повиши прогнозите си за световния растеж

mail09:07 | 08.04.2021прегледи 1308 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2021 г. до 6%, визирайки безпрецедентния политически отговор на коронавирусната пандемия под формата на огромни по размер фискални мерки и провежданите от централните банки агресивни стимулиращи парични и лихвени политики, както и очакванията за ускорен процес на ваксинация срещу Covid-19.

Според последния доклад на МВФ "Световни икономически перспективи", световната икономика се очаква да нарасне с 6% през настоящата година при предишна оценка от януари за 5,5%. Прогнозата на МВФ, ако бъде реализирана, ще отбележи най-бързия темп на глобалния растеж от 1976 г. насам. Този очакван силен ръст обаче следва и най-стръмния годишен спад от следвоенната ера през миналата година, когато коронавирусната пандемия доведе за известно време до почти пълно блокиране на световната търговия.

Фондът също така посочи, че световната икономика се е свила с 3,3% през 2020 г., което представлява подобрение спрямо януарската прогноза за свиване с 3,5 на сто.

За 2022 г. МВФ вече прогнозира растеж от 4,4% - малко над януарската оценка за икономически растеж от 4,2 на сто.

Това представлява втора предна възходяща ревизия на прогнозите на МВФ спрямо доклада на фонда от октомври 2020 г.

"Възходяща ревизия отразява допълнителната фискална подкрепа, предоставена в Съединените щати, усилията за ваксинация, които ще доведат до засилване на възстановяването през втората половината на тази година, както и продължаващата устойчивост на икономическата активност по отношение на коронавирусната пандемия в много части на света ", заяви главният икономист на МВФ Джита Гопинат.

Според Гопинат прогнозите могат да бъдат преразгледани надолу в случай на поява на нови варианти на Covid-19, "които да избягват ваксината". И все пак тя добави, че по-бързото разпространение на ваксинацията може да даде тласък на прогнозите в бъдеще.

Фондът обаче отбеляза, че "тази перспектива е обградена от висока несигурност, свързана с пътя на пандемията, ефективността на политическата подкрепа за осигуряване на мост към нормализирането, задвижвано от процеса на ваксинация, и развитието на финансовите условия".

Възходящата ревизия вероятно отразява в голяма степен много рязкото подобрение на перспективите преди икономиката на САЩ.

Сега МВФ вече очаква БВП на САЩ да нарасне с 6,4% през 2021 г. спрямо януарската прогноза за повишение с 5,1% и почти двойно по-висок растеж спрямо прогнозата на фонда през октомври 2020 г. Ако очакванията се потвърдят, това би било най-силната експанзия на водещата световна икономика от 80-те години на миналия век.

Последната "Световна икономическа перспектива" е публикувана в началото на пролетната среща на МВФ и Световната банка. Тя отразява драматично разминаване между икономическите перспективи за Съединените щати и голяма част от останалата част на света благодарение на новите американски фискални стимули от 1,9 трлн. долара за облекчаване на пандемичните последици, както и в резултат на ускорения процес на ваксинация срещу Covid-19 в САЩ, който позволява отварянето наново на голяма част от икономиката.

МВФ повиши и прогнозите за растежа на развитите икономики до 5,1% през 2021 г. от 4,3% през януари. За развиващите се икономики фондът вече очаква икономически растеж от 6,7% спрямо 6,3% през януари.

Базираната във Вашингтон международна организация повиши, но по-слабо, прогнозите си за растежа през 2021 г. на Германия (до 3,6% от 3,5% в началото на годината) и на Франция (до 5,8% от 5,5%), като за цялата еврозона се очаква растеж от 4,4 на сто (при януарска оценка за повишение с 4,2%).

Силна възходяща ревизия претърпя прогнозата за растежа на БВП на Великобритания, като МВФ вече очаква повишение с 5,3% вместо с 4,5%, според януарската оценка в резултат на силното темпо на Covid ваксинация на острова и последните правителствени стимулиращи мерки.

БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1020