EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ одобри €1,74 млрд. заем за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ одобри €1,74 млрд. заем за Гърция

mail12:45 | 06.06.2013прегледи 439 коментарикоментари 0


Международният валутен фонд одобри отпускане на нов кредитен транш за Гърция в размер на $2,26 млрд. (1,74 млрд. евро), съобщи пресслужбата на МВФ. Решението за отпускането на този заем е било взето от съвета на директорите на МВФ след края на поредния, трети преглед на изпълнението на антикризисната програма от страна на Гърция. Тя бе приета на 15 март миналата година. Сегашното решение означава, че оттогава до днес Атина е получила достъп до около 6,57 млрд. евро кредитна помощ от МВФ. Антикризисната програма се осъществява заедно със страните от еврозоната. В рамките й Гърция очаква да получи около 173 млрд. евро за четири години.
Еврозоната отпусна днес на Гърция, както бе предвидено, 7,2 млрд. евро, които ще послужат за рекапитализирането на гръцките банки и са част от пакет от 50 млрд. евро. Това съобщи спасителният механизъм на еврозоната - Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС), цитиран от AFP. Средствата, прехвърлени на Гърция, трябва да помогнат за създаването на здрав и жизнен банков сектор, което е необходимо условие за възстановяването на реалната гръцка икономика", посочи в съобщение ръководителят на ЕФФС Клаус Реглинг. Атина вече е получила от ЕФФС 48,2 млрд. евро от общата сума от 50 млрд. евро, предназначена за банковия сектор по втория спасителен план за Гърция. Сумите са внесени под формата на облигации с различен падеж.

Междувременно, в Атина завърнаха представителите на "тройката" международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/, за да извършат редовната си тримесечна проверка на състоянието на икономиката в замяна на отпусканата финансова помощ на Гърция, съобщават гръцките медии. Очаква се експертите на "тройката" да инспектират няколко сектора от антикризната програма на Гърция. Те ще оценяват потенциалния размер на бюджетния дефицит за периода 2015-2016 г., процеса на рекапитализация на гръцките банки, приватизационния процес, съкращенията на служители в държавния сектор и хода на извършваните структурни реформи. Правителството в Атина изпълнява антикризисна програма, която се осъществява заедно със страните от еврозоната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg