EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

МВФ иска отново „голи продажби”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ иска отново „голи продажби”

mail10:20 | 17.08.2010прегледи 583 коментарикоментари 0


Икономисти от Международния валутен фонд (МВФ), консултирани от Европейската комисия по регламентирането на т.нар. „голи продажби”, разкритикуваха снощи  позицията на Германия за забраната на тази практика на пазарите, предаде
Франс прес.
"Малко са доказателствата за ефективността на забраната на "голите продажби", посочва МВФ в доклад от 5 август, който бе публикуван снощи и подписан "служби на МВФ".
Институцията уточнява, че докладът не ангажира нито ръководството й, нито държавите членки.
"Ефективността и качеството на пазарите в действителност се влошиха значително след въвеждането на различни забрани", допълват икономистите на Фонда.
"Голите продажби" са техника, която позволява да се спечелят пари в резултат на спада на стойността на финансов актив (акция, облигация, сложен дългов дериват и т.н.). Тя се състои в това се вземе на заем този актив от собственика му на по-ниска цена от пазарната с надеждата да бъде върнат пак на притежателя му в момент, когато той ще струва още по-малко.
Потвърждавайки и разширявайки обхвата на забраната върху някои операции "на голо", въведена с решението от май на германския регулатор, депутатите в Берлин гласуваха през юли забрана за продажби "на голо", при които се препродава актив, който дилърът все още не притежава, но възнамерява да го купи по-нататък.
Експертите на Фонда отбелязват, че дори координирана в целия ЕС, подобна забрана до голяма степен е неприложима.
До есента еврокомисарят за финансовите услуги Мишел Барние трябва да представи предложенията на Брюксел за регулирането на финансовия пазар, отбелязва АФП. 

Нека припомним, че гласуваната забрана от Германия се отнася за къси продажби на дългови сертификати и акции на големи финансови компании. Забраната се отнася също до спекулациите, свързани с дериватите - застраховки срещу фалит, които са популярни на пазара като Credit Default Swaps - CDS.
Ограничението ще продължи до 31 март 2011, като се отнася и до акциите на 10 банки и застрахователи.
Стъпката през май бе предприета от канцлера Меркел заради "изключителната нестабилност" на пазара на облигациите в еврозоната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4266