EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МВФ: България -средно засегната от кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МВФ: България -средно засегната от кризата

mail15:10 | 27.11.2009прегледи 970 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
В България има два шока от кризата - намаляване на износа и капиталовите потоци и спад на националното търсене, заяви Тони Либек,  представител на МВФ за България и Румъния на Българския икономически форум. Добрата новина е, че банките не са се оттеглили от България, както стана в Азия, заяви той.
За първи път от 60 години насам МВФ прогнозира отрицателен ръст в световен мащаб. Въпросът е докога ще продължи това. Свидетели сме на финансов шок, а опитът показва, че финансовите шокове продължават по-дълго време. Освен това няма локомотив, който да ни изведе от кризата. Въпреки, че някои икономики като САЩ и Китай публикуваха положителни данни, това не трябва да ни успокоява, добави Либек.
България е сред страните със средно влияние на кризата. Най-засегнати са страните от прибалтийския регион, където растежа бе най-голям.
България има да се учи на още много неща. Трябва да се въведе система, при която реалният бизнес да поема вредите веднага, не трябва да има ръст на фискалния дълг. Трябват реформи в публичния сектор, заяви представителя на МВФ. България е щастлива, защото има достъп до европейски фондове, завърши речта си Либек.
Заради покачване на търсенето в последните години страната ни даваше сигнали на икономически прегряване, заяви също на форума Ана Михайлова, заместник - министър на финансите. Сигнали за това бяха високата инфлация и големият дефицит по текущата сметка. Силното забавяне на икономите на основните ни партньори по време на кризата се отрази на износа ни.  Същевременно инвеститорите са все по-внимателни и отлагат своите разходи. През тази година очакваме преките чуждестранни инвестиции да се понижат до 3 млрд. евро. А икономиката ще се свие с 6.3%, заяви Михайлова. Въпреки това кризата доведе до подобряване на някои показатели, като намаляване на инфлацията и платежния баланс.
Развитие на конкурентоспособността и бизнеса ще са в основата на възстановяването, заяви зам.-министърът. Бюджетните приходи намаляват с по-голям темп по време на криза. Правителството предприе редуциране на бюджетните разходи и повишаване на събираемостта. Така през октомври стигнахме до балансиран бюджет, целта ни е да имаме балансиран бюджет и през останалите месеци. Сред другите цели е да намалим външния ни дълг и да редуцираме лихвите по него.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg