EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Марсоходът кацна успешно

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Марсоходът кацна успешно

mail14:00 | 06.08.2012прегледи 655 коментарикоментари 0


Апаратът за изследване на Марс "Кюриосити" кацна успешно на червената планета тази сутрин. След свръхсложна и рискована операция по спускане към повърхността, в която - както обясняваха дни наред учените, всичко можеше да се обърка. Най-усъвършенстваният и най-голям марсоход създаван някога трябва да остане там две години и половина.

"Това е огромна крачка напред в изследването на планетите. Никой никога не е правил подобно нещо! Беше невероятно изпълнение" - коментира възторжено топ съветникът на президента Обама в областта на науката Джон Холдрън.

Радост и аплодисменти за "Кюриосити" след години на проучвания, денонощна работа, осем месеца полет в космоса и часове на напрежение преди кацането в очакване на историческия миг. Екипът в залата за контрол на полета в Джет Пропълшън лаборатори, близо до Лос Анджелис, имаше всички основания да се гордее с работата си.

Марсоходът в защитната си капсула навлезе в атмосферата със скорост 20 000 километра в час, която трябва да бъде намалена до метър в секунда. Това стана с помощта на сложна система, включваща свръхзвуков парашут и въздушен кран. По пътя си марсоходът се освободи от скоростните ракети, топлинния си щит и външната "черупка", след което се спусна на повърхността на Марс подобно на паяк от паяжина.

Сложната маневра за кацане е първата по рода си. Тежестта на"Кюриосити" не позволява използването на въздушни възглавници като при по-малките роувъри. С размери на лек автомобил и тегло близо тон, Кюриосити е най- големият и най-високотехнологиячният марсоход създаван някога.

Адам Стелцнер, инженер от НАСА:
- Целта е да разберем каква е била околната среда на Марс преди и каква е сега, за да установим има ли условия за съществуването на живот там.

Основната цел на марсохода е кратерът Гейл и търсенето на елементи, необходими за възникването на живот, като например водород. "Кюриосити" ще изследва и минералите на повърхността на Марс. Това ще става с помощта на различни нови инструменти - две високотехнологични камери за заснемане на триизмерни и панорамни изображения, лазер, който ще определя химичния състав на скалите, 2-метрова роботизирана ръка за извличане на проби от вътрешността на скалите и апаратура за анализ на пробите.

Цената на мисията е два и половина милиарда долара./ БНТ

 


Тагове: Марс, марсоход
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg