EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Мариана Коцева оглави Евростат

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Мариана Коцева оглави Евростат

mail12:54 | 21.02.2018прегледи 12351 коментарикоментари 0


Мариана Коцева бе назначена днес за генерален директор на генерална дирекция "Евростат" на Европейската комисия. Тя е не само първата българка, но и първата жена на този пост, се посочва в официално съобщение на европейската статистическа служба.

От 1 януари 2017 г. Коцева бе изпълняващ длъжността генерален директор на Евростат. Тя се присъедини към службата през 2012 г., а през 2014 г. стана заместник генерален директор.

Мариана Коцева беше председател на Националния статистически институт в България.

Биографична справка

Средното си образование Мариана Коцева получава в Математическа гимназия „Баба Тонка“, Русе. През 1990 г. завършва магистърска степен по „Статистика“ в Университета за национално и световно стопанство в София. През 1995 г. става доктор по „Статистика и демография“ в УНСС. Обучението си продължава в Нюйоркския университет и Централноевропейския университет в Прага, Чехия.

Владее английски и руски език.

Дълги години Коцева е доцент по икономика и асоцииран преподавател към УНСС. В периода 1998 – 2002 г. е била гост-преподавател в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Професионалният ѝ опит включва и работа като съветник на българския президент, на програмата на ООН за развитие, както и на министерството на труда и заетостта на Сърбия.

Коцева оглавява НСИ в периода януари 2008 г. до април 2012 г.


Друга българка - Андриана Сукова, ще бъде новият заместник-генерален директор на генерална дирекция "Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване". Сукова работи в генерална дирекция "Заетост" повече от седем години, по-специално в областта на мониторинга и изпълнението на програми в рамките на Европейския социален фонд - компетентност, която ще бъде от решаващо значение за предстоящите преговори за новата многогодишна финансова рамка, която Комисията ще предложи през месец май. Като бивш заместник-министър на земеделието на България и член на кабинета на бившия комисар по защита на потребителите Меглена Кунева, Андриана Сукова може също да използва политическия си опит за новата си позиция.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1014