EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Малките ферми вече с лоби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Малките ферми вече с лоби

mail09:00 | 14.05.2012прегледи 902 коментарикоментари 0


В Брюксел през април се проведе Конференция „Местно земеделие и къси вериги на доставки” с участие и на неправителствени организации, работещи в защита на дребните фермери и тяхната уникална продукция. Според някои оценки, за първи път малките производители могат да се похвалят със свое лоби в европейските институции. EconomyNews.bg се обърна с молба за коментар към Министерството на земеделието и храните. Ето разясненията на експертите от Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните”.
Малките ферми - динамични и креативни
Местните услуги за доставка на хранителни стоки имат огромен потенциал. Те представят модерна гледна точка на нашето отношение към храната, както и определена визия за икономическата конкурентоспособност на селското стопанство и неговата социална и екологична ефективност. Те не само елиминират нуждата за транспорт на дълги разстояния, а увеличават местните икономики, и дават възможност на потребителите да играят активна роля в икономическото развитие на техния местен район. Малките ферми са склонни да бъдат най-динамични и най-креативни в използването на къси вериги за доставки, поради тяхната реактивност и видове продукти, които предлагат. Късите вериги за доставки са част от земеделското многообразие, на които не се отделя подобаващо внимание. Те са ключов елемент в цялостната стратегия за възстановяване на земеделските производители.
Опита на някои държави-членки показва, че продукти произведени от малки и средни предприятия (ферми) се продават на местните пазари заедно с други продукти, и това е подвеждащо за потребителите.
Законът
Европейското законодателство определя хигиенни критерии на видовете продукти за директни доставки и създава рамка за тази дейност.
С Наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход се уреждат условията и реда за:
1. директната доставка, извършена от производителя, до крайния потребител или до местни обекти за търговия на дребно, които извършват директни доставки на краен потребител, на малки количества:
а) първични продукти- сурово мляко, пчелен мед, яйца от кокошки и пъдпъдъци и прясна и охладена морска и сладководна риба;
б) прясно месо от птици и зайци, заклани във фермата;
в) отстрелян едър и дребен дивеч или месо от едър и дребен дивеч;
2. доставката на храни от животински произход, обработени и/или преработени в обект за търговия на дребно, до други обекти за търговия на дребно като странична, локална и ограничена дейност.
Производството на сурово мляко, яйца от кокошки и пъдпъдъци, прясно месо от птици и зайци, предназначени за директна доставка, се извършва в животновъдни обекти, регистрирани по реда на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Първичното производство на пчелен мед, предназначен за директна доставка, се извършва в пчелини, регистрирани по реда на Наредба № 27 от 2002 г. за регистрация и идентификация на пчелните семейства. Директна доставка на риба могат да извършват лицата, на които е издадено разрешително за стопански риболов или са регистрирани по реда на Закона за рибарството и аквакултурите, а отстрел на едър и дребен дивеч за директни доставки се извършва само в ловностопанските райони, стопанисвани от лицата по реда разписан в Закона за лова и опазване на дивеча.
Опростени процедури
Редът за регистрация предвиден в наредбата е максимално опростен, с цел улесняване на желаещите да се регистрират за директни доставки. С Наредбата за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход се улесняват малките производители и им е дадена възможността сами да направят своя избор да се регистрират по законово установеният ред. Фермери, които са регистрирани по Наредбата за директните доставки, могат да реализират директно продукцията си, без да са регистрирани по търговския закон, но със съответните регионални ограничения.
Обратна връзка с малките производители
Връзката с малките производители се осъществява чрез Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) по местонахождение и адрес на регистрация на фермата, ловно стопанския район и рег. № на животновъдния обект, от които ще се доставят продуктите, регистрирани по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и се декларира, че са спазени изискванията на Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните както и изискванията на настоящата наредба.
На основание чл. 39, ал.4 от Наредба № 26 от 26.10.2010 г. директора на ОДБХ издава Удостоверение за вписване и вписва в списъка производителите, които извършват директни доставки. По този начин връзката с малките производители се осъществява от органите на Българската агенция по безопасност на храните, като по силата на тази наредба те осъществяват и официалния контрол.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048