EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Макрон за АЕЦ и зеления преход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Макрон за АЕЦ и зеления преход

mail08:24 | 23.01.2022прегледи 896 коментарикоментари 0


Прогресът и новият икономически модел за растеж са базирани на дигиталния и зеления преход. Европа неизменно трябва да се бори за създаването на справедлив дигитален пазар. Това е ключово, за да запазим конкурентостта на европейската икономика и за да се превърнем в световен технологичен лидер. разбира се, тук водещи ще бъдат и защитата на личните данни и правата на потребителите,   отбеляза в Страсбург френският президент Макрон, представяйки приоритетите на Франция за следващите 6 месеца, когато ще председателства Съветът на Европейския съюз.

Зеленият преход и френската позиция в подкрепа на ядрената енергетика предизвикаха сериозни емоции в залата на Европейския парламент. Коментарът на Макрон беше лаконичен, но и трудно-оспорим „нека не спорим с науката“. Зеленият преход цели да се намали зависимостта ни от енергийните източници, които са отговорни за въглеродните емисии. Ядрената енергетика не влиза в тази категория и би следвало да бъде приета като зелена и основополагаща базова мощност, за да е възможен въобще зеленият преход.

Франция е големият защитник на ядрената енергетика що се касае до включването и в таксономията на Европейския съюз, тоест признаването й за устойчива и зелена инвестиция.

България, Франция и много други държави от ЕС не възнамеряват да се отказват от ядрената технология. Противното би направило невъзможен целия зелен преход. Всички в сектора в България са наясно, че въглищните централи постепенно ще излязат от експлоатация в следващите няколко десетилетия, дали заради планирано и доброволно затваряне по екологични причини или заради прекалено високи квоти на въглеродните емисии, които ще направят тази технология нерентабилна и финансово неефективна. Ще имаме нужда от базови и постоянни мощности, които да заменят 1/3 от енергийния ни микс, която се генерира от ТЕЦ-овете. Трябва да изградим и нови ядрени мощности, защото те произвеждат най-евтината електроенергия в дългосрочен план.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg