EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македонците консумират повече хляб и картофи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македонците консумират повече хляб и картофи

mail09:32 | 15.10.2018прегледи 1378 коментарикоментари 0


Все повече хляб и картофи и все по-малко месо и риба. Така изглежда трапезата в Македония, сочат данните на държавната статистика, според която всяка година нараства потреблението на тестени храни и макарони за сметка на другите, по-скъпи хранителни продукти, пише скопският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

Гражданите се оплакват, че все по-трудно пълнят кошниците с продукти в магазините, отбелязва изданието. Според статистическия институт за една година разходите за живот са нараснали с 1,5 процента, а цените на дребно с 2,6 процента.

Жизненият стандарт може да се увеличи само с реален ръст на икономиката, но МВФ в най-новия си доклад двойно намали предвижданията си за растежа - от 3,2 на 1,6 процента и постави страната на последно място в региона. Преди това и Световната банка намали очакванията си за ръст на икономиката на 2,5 процента, коментитра вестник "Вечер".

За днес е насрочено продължението на заседанието на парламентарната комисия по конституционни въпроси, на която започнаха дебати по предложението за пристъпване към изменение на конституцията, събщава сайтът МКД. За понеделник е насрочено пленарното заседание, на което да се гласува за необходимостта от промени в конституцията. За това ще бъде необходимо мнозинство от две трети.

Това ще стане, само въпросът е дали ще стане бързо, дали ще позволим Република Македония да не губи повече дни, месеци, години, които изгуби в миналото, заявил вчера македонският премиер Зоран Заев при връчването на държавната награда "11 октомври" в парламента, отбелязва МКД.

На първото заседание на комисията Трайко Веляноски, депутат от ВМРО-ДПМНЕ и бивш председател на парламента, заяви на премиера Зоран Заев, че няма мнозинство от две трети за конституционни промени и че промяната на конституцията е против масовата воля на народа.

Македония има уникален исторически шанс, заяви бившият български президент Росен Плевнелиев, цитиран от вестник "Нова Македония". Има моменти, в които съдбата подава ръка и тя трябва да се приеме. Македония е изправена пред точно такава ситуация. Тя има уникален исторически шанс, заявил бившият български президент Росен Плевнелиев след дискусия на тема "Българската и европейската перспектива: референдумът в Македония", организирана от Европейския съвет за външна политика с подкрепата на фондация "Конрад Аденауер". Плевнелиев заявил, че ЕС и НАТО са направили всичко, това е подадена ръка от съдбата и няма да има друг шанс в следващите 20 години, пише в. "Нова Македония". Според него преди две десетилетия Македония е била десет години преди България, но поради поредица грешни политически решения тя в момента е на най-малко десет години след България, пише в. "Нова Македония".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg