АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]
Македонците вече не ядат лютеница
13:00 | 08.06.2015
 2099 
коментари 0 
         Хляб, пилешко месо, картофи, зеле и дини. Това са главните 
хранителни продукти на македонската трапеза, освен краставиците,
доматите и чушките, съобщава скопският вестник "Дневник". 
Изданието отбелязва, че лютеницата все по-рядко се появява 
на трапезата, а здравословни храни като пълнозърнест хляб, 
сушени плодове и морски дарове рядко или изобщо не се появяват 
на домашните трапези. 
Това сочат данните на държавния статистически институт. 
Според тях от години потребителското меню на македонците не се е
променяло, освен количествата храна, която ядат. 
Така например миналата година жителите на Македония са яли 
по-малко хляб, пили са по-малко мляко - на член на домакинството
с 2,7 литра по-малко, а по-малко са яли също боб, сирене и 
ориз. За сметка на това обаче са консумирали малко повече 
пилешко и свинско месо.
Статистиката показва, че един македонец миналата година е 
изял 69,4 кг хляб или с 1,7 кг по-малко от предишната година. 
Статистиката показва също, че един македонец годишно изяжда 28,1
кг картофи или със 700 грама повече в сравнение с 2013 година.
Миналата година е нараснала консумацията на чушки и годишно 
всеки жител на Македония е изял 20,4 кг от този традиционен 
зеленчук, или със 700 г повече от предишната година, пише в. 
"Дневник". От месото македонците най-много консумират пилешко - 
по 7,8 кг на човек или с 900 г повече от 2013 година. От 
плодовете миналата година македонците са изяли по 11 кг ябълки, 
по 9,6 кг дини, 6 кг банани и 3,4 кг грозде. 
 
| Tweet | 
         | 
        



               
               
               
  
            
       
           



