EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Македония с 36 общински проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония с 36 общински проекти

mail17:03 | 14.07.2021прегледи 1542 коментарикоментари 0


В Скопие на 34 общини бяха раздадени договорите за реализация на общо 36 инфраструктурни проекта на стойност 1 милиард и 706 хиляди денара или 17,5 милиона евро, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Средствата са осигурени от ТАВ, концесионера на летищата в държавата, след като ги пренасочи от първоначалното им предназначение за планираното изграждане на товарно летище в Щип.
Изграждането на мост Карпош на стойност 6,2 милиона евро, изграждане на фекална канализация в беровското село Мачело на стойност 420 хиляди евро, изграждането на вторични водопроводни линии за водоснабдяване в квартал Речани на стойност 143 хиляди евро, реконструкция на водопроводната мрежа във Виница на стойност 123 хиляди евро, изграждането на вакуумна фекална канализация с пречиствателна станция в квартал Гурумлари в община Гази Баба на стойност 651 хиляди евро са част от инфраструктурните проекти, за които бяха раздадени средства на общините, за да ги реализират.
Вицепремиерът по икономическите въпроси Фатмир Битичи заяви по време на раздаването на договорите, че в тази група инфраструктурни проекти са предвидени проекти, свързани с водоснабдяването и изграждането на улици и локални пътища за нормални условия на живот.
Това са реални проекти за реалните нужди на нашите граждани, за нашия по-качествен живот, за по-добър днешен ден и бъдеще на нашите деца. Всеки един гражданин заслужава да има едни и същи или еднакви условия за живот с всички останали.
Правителството е тук, за да позволи това и ние правим това, заяви вицепремиерът Битичи. Той информира, че в следващия период ще бъдат раздадени останалите 35 договора, с което, както каза, ще приключим този проект заедно с ТАВ и общините или общо през този период ще се раздадат 94 проекта за вашите общини.
Куршад Кучак, оперативен директор на ТАВ Македония, подчерта, че общата инвестиция за над 90 проекта ще възлиза на 49,7 милиона евро, от които 35 милиона евро ще бъдат предназначени за местни проекти, а останалите 14,7 милиона евро за инвестиции за подобряване на летищата.
Средствата за тези специални проекти в общините ще бъдат предназначени за подобряване на локалната инфраструктура като водоснабдяване, местни пътища, канализационни системи, училища, спортни зали и болници. В ТАВ сме щастливи, че създаваме обществена стойност и допринасяме за развитието на местните общности в цялата страна, каза той.
Кучак заяви, че развитието и на скопското, и на охридското летище е един от главните приоритети на холдинга ТАВ летища, с оглед на това, че тази прекрасна страна има потенциал да прерасне в център за туристически и бизнес пътници.
Кметицата на община Тетово Теута Арифи изтъкна, че за Тетово това е втори договор, който подписва, и че днешният договор е договор за проект за почистване на цялото речно корито на река Пена, която преминава през центъра на града и нормално благоустрояване на кея.
Значи Тетово ще получи напълно благоустроено корито, по част от което сме работили по-рано с наш проект, и също така благоустрояване на кея. Преди това, на предишното подписване на договорите, също така подписахме договор за завършване и довършване на работите по булевард "Благоя Тоска", който е вторият булевард, който ще завършим след завършването на булевард "Видео Смилевски Бато", един от важните булеварди в Тетово, каза Арифи.
На събитието бе отворен въпросът за дълговете на общините, при което вицепремиерът Битичи каза, че дълговете от 50 милиона евро може би не са дългове на тези кметове, а акумулирани дългове преди 20 години и има други органи, които трябва да установят защо се е случило това.
Като правителство ще се отнасяме еднакво към всички, справедливо и правилно, тъй като за това сме избрани. Нашите граждани не заслужават да не им се решават проблемите, заяви Битичи.
По отношение на въпроса докога ще се изграждат общините, Битичи заяви, че не става дума за изграждане, а това са проекти, които означават живот за гражданите. Ние за това сме избрани и докато нашите граждани имат нужда, която някой трябва да изпълни, ние това ще правим, независимо дали е на локално или на централно ниво, каза Битичи.
В координация с първия заместник-председател на правителството координираме групата за фискална децентрализация, в последната фаза от децентрализацията, когато ще създадем фонд за постижения и фонд за изравняване. Фондът за постижения ще означава, че общините, които имат по-голям успех, а успехът се мери по задоволството на гражданите, следващата година ще получат повече пари. Тогава ще говорим за награждаване. Фондът за изравняване е всъщност фонд за по-малко развитите, за общините, които са по-малки. Ще им даде еднакви възможности, за да отговорят на нуждите на своите граждани и това е един допълнителен фонд, който се въвежда на централно ниво, за да помогне на общините, каза Битичи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896