EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония развива ТИРЗ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония развива ТИРЗ

mail11:40 | 12.07.2021прегледи 1375 коментарикоментари 0


В Технологично-индустриалните развойни зони /ТИРЗ/ през второто тримесечие на годината е регистрирано най-високо ниво на икономическа активност за последните четири години, сочи редовният месечен анализ на ТИРЗ, съобщи специално за БТА агенция МИА.
През второто тримесечие на тази година, се казва в информация на ТИРЗ, износът в индустриалните зони е достигнал 763 милиона евро, което е с над 140 процента повече от същия период на 2020 г., докато по отношение на 2018 г. нарастването е с около 27 процента.
Износът през юни тази година е най-висок на месечно ниво в сравнение с изминалите четири години и достигна ниво от 239 милиона евро, което е с 25 милиона повече от същия месец на 2020 година.
От ТИРЗ посочват, че и по отношение на вноса е регистрирано най-високо ниво в сравнение със същото тримесечие на всяка от изминалите четири години. Така вносът през второто тримесечие на тази година достигна 799 милиона евро и е с цели 200 процента по-висок от същото тримесечие на миналата година или с 62 процента по-висок в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. Също така месечният внос в ТИРЗ през юни 2021 година надвишава месечния внос през същия месец през изминалите четири години и е на ниво от 225 милиона евро. В сравнение с юни 2020 г. износът е по-голям с 37 милиона евро.
Заради тази активност и засилването на инвестициите на компаниите в нови технологии, вносът и износът почти напълно се припокриват през второто тримесечие (95,5 процента). Само през юни износът в ТИРЗ е с 12 милиона евро по-висок от вноса, т.е. съотношението внос-износ достига 106,2 процента, се казва в информацията на ТИРЗ.
От там допълват, че продължава увеличаването на новооткритите работни места в компаниите, които са активни в ТИРЗ. През юни е регистрирано увеличаване на броя на работните места с над 7,12 процента в сравнение със същия месец на 2020 година. Само в сравнение с месец май има нарастване от 1,36 процента, т.е открити са нови 200 работни места.
Както се посочва в анализа на ТИРЗ, очаква се тази тенденция да продължи и в следващите месеци с оглед на интензивните преговори за нови инвестиции от съществуващи и нови чуждестранни и местни компании. Неотдавна бе представена новата инвестиция на канадската компания Магна, която от първоначално обявените 15 милиона евро сега е увеличена на близо 40 милиона евро с над 1200 нови работни места.
Това е доказателство, че новият, разумен подход в работата на ТИРЗ дава конкретни резултати. Създаваме нова развойна концепция на македонската икономика, която се базира на качествени инвестиции, които носят печалба и за компаниите, и за държавата, но и за гражданите, посочи в писмено изявление Йован Деспотовски, директор на ТИРЗ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg