EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Македония обмисля за АЕЦ "Белене"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Македония обмисля за АЕЦ "Белене"

mail15:30 | 08.12.2010прегледи 806 коментарикоментари 0


Македонското правителство сериозно обмисля дали да се включи в проекта за АЕЦ "Белене", предаде радио Дойче веле на македонски език.
Правителството е поискало мнение от експертен екип начело с вицепремиера за икономическите въпроси Владимир Пешевски дали страната трябва да инвестира в строителството на българската централа.Официалното предложение за участие на Македония е било доставено чрез българския посланик в Скопие и македонската страна е поискала допълнителна информация за предвидената структура на собствеността в АЕЦ "Белене" и за участието на руски и други партньори в проекта, отбелязва Дойче веле. Македонските експерти имат различни становища във връзка с проекта "Белене", но са съгласни, че Македония трябва да инвестира в изграждането на нови енергийни капацитети.
Според професор Атанаско Туневски участието в АЕЦ "Белене" би представлявало добра инвестиция. "Инвестицията на 350 до 400 милиона за македонското участие в "Белене" ще се изплати за 13 до 14 години", смята професорът.
Според професор Константин Димитров Македония не трябва да се включва в строителството на атомна електроцентрала в България, а да построи своя собствена.
"Това би било по-добро решение, макар че за него ще е необходимо повече време", казва професор Димитров. Има много аргументи за и против проекта, които официално Скопие трябва да анализира, преди да отговори на предложението на София. Неотдавна Хърватия отказа да се включи в проекта "Белене", като се аргументира, че има собствена енергийна стратегия. След оттгелянето на германския концерн РВЕ заради икономическата криза българският проект остана без стратегически партньор, отбелязва Дойче веле.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg