EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Макар и по-бавно китайският износ расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Макар и по-бавно китайският износ расте

mail08:35 | 11.11.2021прегледи 665 коментарикоментари 0


Според китайската митническа агенция износът на страната е нараснал през октомври с 27,1% спрямо година по-рано до  300,2 млрд. долара. Това представлява известно забавяне спрямо растеж с 28,1% през октомври, но над осреднената прогноза на финансовите пазари за повишение с около 24 на сто.

Чжъвей Чжан, главен икономист в Pinpoint Asset Management, посочи, че силният износ ще помогне за облекчаване на отслабващата местна икономика и ще даде на китайските власти по-голямо поле за маневриране по  отношение на провежданата икономическа политика.

"Правителството може да си позволи да изчака до края на годината, за да разхлаби паричната и фискалната политика, тъй като на този етап износът осигурява буфер за облекчаване на икономическото забавяне“, каза той, цитиран от Ройтерс.

Последните данни сочат забавяне на производството. Промишлената дейност се сви за втори месец през октомври, показа преди дни официално проучване, докато ръстът на промишленото производство се забави до най-ниското ниво от март 2020 г., когато беше в сила първата вълна на коронавирусната пандемия.

В същото време китайският внос нарасна през октомври с 20,6% на годишна база до 215,7 млрд. долара след по-слабо повишение със 17,6% през септември, но под осредните пазарни очаквания за растеж с 25 на сто.

Износът и вносът са много по-високи, отколкото преди година, когато голяма част от света беше в разгара на пандемията от Covid-19, но има редица притеснения за наличието на пречки, които забавят икономическия растеж. Втората по големина икономика в света нарасна с едва 4,9% през трите месеца, приключващи през септември, спрямо 7,9% през предходното тримесечие.

Търговският излишък на Китай през октомври възлезе на 84,5 млрд. долара, спрямо 66,8 млрд. долара през предходния месец, съобщи още митническата агенция. Търговският излишък със САЩ е намалял леко до 40,7 млд. долара в сравнение с 42 млрд. долара през септември, докато излишък с ЕС достигна 25,9 млрд. долара.

Икономиката на Китай пострада през последните месеци от строгите правителствени ограничения, свързани с новите огнища на Covid-19 в страната, които потиснаха вътрешните пътувания и потребителското търсене. Друг негативен фактор беше недостигът на електроенергия, който намали промишленото производство./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg