EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Маказа води първа инвестиция в Кърджали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Маказа води първа инвестиция в Кърджали

mail06:30 | 28.02.2014прегледи 2105 коментарикоментари 0


Гърци искат да строят голяма мандра край Кърджали, съобщи кметът Хасан Азис. Интересът е към общински или държавен терен от 2 000 декара, който да се използва основно за пасище за животните и за изграждането на промишлени мощности. Местната управа е дала необходимата информация и очаква отговора на гръцката компания. Засега не е ясно какви средства ще бъдат вложени в този проект.

Това е първото сериозно инвестиционно намерение на гръцка компания в община Кърджали след откриването на новия граничен пункт на прохода Маказа миналия септември, съобщи БНР.

EconomyNews.bg припомня

Cтроителството на прохода Маказа-Нимфея продължи 12 години, след завършването му София и Атина се бяха споразумели пътят Кърджали - Гюмюрджина да бъде открит в края на 2011 година, но ГКПП официално е открит и отворен за движение на 9 септември 2013 година.

Граничният пункт Маказа - Нимфея е петият между България и Гърция. Контролът на пункта е общ за двете държави. Новият път свързва Кърджали и Комотини като част от международния транспортен коридор № 9. Разстоянието от Кърджали до Комотини е 78 км, а след още 30 км са северните гръцки пристанища. Преминаването през Маказа ще е най-прекият достъп за страните от Северна Европа до пристанищата на Средиземно море. Откриването на прохода бе съпътствано с надежди да доведе до разкриване на нови работни места и съживяване на местната икономика. На следващ етап предстои изграждане на обходен път край Кърджали, който ще поеме тежкотоварния транспорт.

Съществувалият след Първата световна война граничен пункт в прохода е затворен скоро след края на Втората световна война. Повторното му отваряне е договорено през 1995 година с подписването на българо-гръцко междуправителствено споразумение за изграждане на 3 нови гранични контролно-пропускателни пункта, включващо още и Гоце Делчев - Драма (ГКПП Илинден - Ексохи, действащ) и Рудозем - Ксанти (ГКПП Еледже - Ехинос, недействащ).
 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg