EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

МАЕ не видя криза с петрола в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

МАЕ не видя криза с петрола в ЕС

mail15:30 | 25.02.2011прегледи 676 коментарикоментари 0


Няма никаква криза на петролния пазар в Европейския съюз заради намаляването на износа от Либия, заяви говорител на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитиран от ИТАР-ТАСС.
Говорителят изтъкна, че нефтопреработвателните предприятия в ЕС имат достатъчно петрол, за да работят автономно в продължение на 30 дни. Той подчерта, че няма никаква необходимост да се използват петролните резерви на ЕС.
В същото време Саудитска Арабия увеличи добива на петрол до 9 милиона барела на ден заради събитията в Либия, създаващи опасност от намаляване на доставките, предаде ИТАР-ТАСС.
В. "Файненшъл таймс" съобщи, бе Рияд е получил пълномощия от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да увеличи по спешност обема на добив на петрол, за да компенсира намаления износ на либийски петрол.
Ситуацията на световните пазари се стабилизира, след като стана известно, че Саудитска Арабия е близо до споразумение със страните от Европейския съюз за компенсиране на загубите, предизвикани от фактическото прекратяване на либийския износ,отбелязва ИТАР-ТАСС.
Рияд е предложил два варианта: да увеличи доставките за Европа от Саудитска Арабия или да пренасочи нигерийски петрол, предназначен за Азия. Саудитска Арабия била готова да компенсира азиатските клиенти на Нигерия със съответните обеми.
Иран съобщи, че ще продължи да изпълнява квотите за добив на ОПЕК въпреки увеличеното търсене заради размириците в арабския свят, съобщи полуофициалната агенция Мехр, цитирана от Ройтерс.
Иранският заместник-министър на петрола Ахмад Галебани отбеляза, че не е необходима извънредна среща на ОПЕК. Според него няма недостиг на петрол на световните пазари.


Тагове: криза, петрол, МАЕ
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg